Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poklepović za Max!

Špaco: Kovač je neiskusan! Nisu smjeli maknuti Štimca...

Stanko Poklepović
Foto: Nino Strmotic/PIXSELL
30.10.2013.
u 09:13

Mali problemi s koljenom omeli su ga u branju maslina u njegovoj Milni na Braču, ali nije to ništa strašno za Stanka Poklepovića, vitalnog 75-godišnjaka, piše Max!

U danima kada su glavne vijesti psovke Zdravka Mamića, Hajdukova priča o sucima ili kukanje o financijama, strast s kojom Stanko Poklepović priča o nogometu pravo je osvježenje. Nekadašnji hrvatski izbornik, Hajdukov trener u više navrata, pomno prati sve što se događa, piše Max!

I on je nervozno vrtio programe, pratio ždrijeb za doigravanje za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazil. Island je bio poželjan protivnik, kuglice su nam podarile sve ono što smo htjeli. Poklepović je uvjeren da hrvatska reprezentacija s novim izbornikom, koji u životu nije vodio seniorsku utakmicu, može otići u Brazil.

– Možemo proći Island, ali moramo se maksimalno pripremiti na svim razinama. To je nacionalna vrijednost, imamo priliku koju treba iskoristiti. Niki Kovaču, novom izborniku, treba dati mogućnost da koristi neka znanja koja nema, neka koristi Ćiru Blaževića, Otta Barića, pa i mene, ako mu treba... Svi hrvatski resursi moraju biti maksimalno iskorišteni u svrhu prolaska Islanda – kaže Poklepović.

Nemamo kombinacije u igri

Uvijek postoji taj ako. Ako ne prođemo dalje, ako nas izbaci Island, ako igrači ne budu na razini. U svim normalnim varijantama Hrvatska bi u dvije utakmice trebala biti bolja od Islanda, to sugerira i igrački popis. Pa, mi imamo igrače Bayerna i Reala, prekaljene zvijezde, dok su Islanđani napravili veliko čudo samim plasmanom u doigravanje. Valjda su dovoljno napravili. No, u tim utakmicama u studenome mi smo puno važniji, budemo li pravi, onda Island nema što tražiti.

Ulog je velik, Poklepović smatra da bi izostanak sa Svjetskog prvenstva imao dalekosežne posljedice. Posljednju smotru svjetskog nogometa smo propustili.

– Bilo bi pogubno, ne pogubno, bilo bi grozno da se ne plasiramo na Svjetsko prvenstvo. Gubitkom toga bilo bi uništeno sve ono što se dobro napravilo svih ovih godina. Tu se krije opasnost, bila bi ugrožena budućnost hrvatskog nogometa!

U hipu je napravljena promjena izbornika. Igora Štimca, koji je posljednjih mjeseci imao iznimno neuspješan niz, najgori u povijesti hrvatskog nogometa, zamijenio je Niko Kovač. Stanko Poklepović ponudio nam je svoju viziju. Onako “poklepovićevski” objasnio je probleme u kojima se našao Štimac, probleme s kojima će se tek suočiti Kovač

– Treba imati igru da bi se napravio rezultat, moramo koristiti vrijednosti koje imamo. Nedostaje osmišljenosti, moramo izvlačiti najbolje od igrača koje imamo. Poznavanje protivnika, poznavanje svoje momčadi, analiza gdje je bilo slabo i onda uređivanje momčadi, to mi sada nekako nedostaje našoj vrsti. A Hrvatska ima potencijal u igračima, nismo se precijenili. S tim da se nogomet razvija, ide naprijed. Moramo se preoblikovati u radu da bismo dosegli razinu superkvalitetnog nogometa. Nama se događa da gubimo utakmice na glup, najobičniji način. Ne može se igrati po principu slučaja, već moramo imati organizaciju igre prema naprijed i natrag. Kad slušam priče o karakteru igrača ili posjedu lopte, jednostavno poludim, to su gluposti. Treba gledati kako momčad djeluje u smislu obrane, napada, kako izgleda... Kuda, kako i tko, to je princip koji se mora osmisliti. Uređene kombinacije su nužne, a to mi nemamo. Primjerice, ako je to tandem Vida - Srna, onda ih treba uigravati, vježbati. Oni su strašan duo da bi se išlo naprijed-nazad. To treba uvježbati, ne može se tek reći da će oni to igrati i onda čekati da probiju stranu sto puta. A lopta ide na drugu stranu – u jednom će dahu Poklepović.

Zanimljivo je Poklepovićevo razmišljanje o promjeni izbornika. Drži da je Štimac trebao voditi Hrvatsku u dodatnim kvalifikacijama. Ne slaže se s njegovom ponuđenom ostavkom iz moralnih razloga. Poklepović je vrlo konkretan kada govori o potezima koje su trebali napraviti, najprije Štimac, pa onda predsjednik HNS-a Davor Šuker. Nakon što je prihvatio Štimčevu ostavku, Šuker je ušao u veliki rizik, jer će on biti prvi na udaru ne izbori li Hrvatska svjetsku smotru.

– Nije trebalo promijeniti Štimca. Došao je do završnog udarca. I ono što je rekao da podnosi ostavku zbog moralnih razloga za mene je nemoralan čin. Nije tu riječ o Štimcu ili bilo kome drugome, ovdje se radi o Hrvatskoj. Zbog toga je morao taj završni udarac, nokaut, kada se već izborio za njega, sam zadati, a prepustio ga je nekome drugome. I pitanje je hoće li to uspjeti Niko Kovač.

Kod Kovača nije sporan autoritet, nije bio ni kod Štimca. Ali, iskustvo u vođenju utakmica može biti veliki uteg. Praksa govori i za i protiv postavljanja neiskusnih trenera. Hrvatska je očito na tom putu. Nakon serije iskusnih trenera poput Blaževića, Jozića, Barića i Kranjčara ušli smo u ritam početnika na klupi s velikom igračkom karijerom. Takvi su bili Bilić, Štimac i sada Kovač.

– Takva se praksa ponavlja posljednjih godina, od postavljanja Slavena Bilića. Po meni treba napraviti sintezu, koristiti iskustvo bivših izbornika, ima tu puno stvari. Nije vođenje reprezentacije reći igrat ćemo 4-4-2 i tu je kraj – rekao je Poklepović.

Za kraj priče o reprezentaciji Poklepović je ponovno naglasio ozračje. Smatra da bi svako podcjenjivanje Islanda bilo pogubno za naše ambicije. Poziva na oprez, na potpunu mobilizaciju, jer je, kaže, u istupima osjetio određenu dozu podcjenjivanja.

– Sad se govori da će to biti s lakoćom. E, tu se krije kvaka, s takvim razmišljanjem nećemo otići dalje. Lažno samopouzdanje koči izvedbu, pa sjetite se one Grčke, tada smo govorili da nećemo izgubiti, da ćemo uspjeti, da ćemo lako, pa onda tup, izgubili. Ali, kada smo se maksimalno mobilizirali, kada je to bilo iskreno, onda smo s lakoćom prošli Tursku – kaže Poklepović.

Tudor me pozitivno iznenadio

Na trenutak smo se maknuli od reprezentacije i tih dodatnih kvalifikacija. Pogledao je prema Hrvatskoj ligi, sviđa mu se Hajduk, koji je ove sezone iznenadio predstavama i nakon dugo vremena u vrhu je lige, u ravnopravnoj borbi s Dinamom za titulu prvaka. Poklepović često navrati do Poljuda, pogleda trening Igora Tudora. Sviđa mu se rad mladog trenera.

– Ima osmišljene kombinacije, bude li izdržao ovim ritmom, onda nema straha za igre. Hajduk je u poziciji da može konkurirati za prvaka. Gledao sam neke Tudorove treninge, vježbe, i oduševljen sam. Na dobrom je putu, nije trenerski posao jednostavan kako ljudi misle. Treba osmisliti gdje, tko, kada i kako, treba napraviti pretpostavke kako će izgledati igra, pa to onda provoditi u djelo.

Tudor u svom prvom seniorskom poslu od svih stručnjaka dobiva pohvale za ono što radi s Hajdukom. Poklepović ne bi bio Poklepović da mu ne bi našao pokoju zamjerku.

– Očito je da Tudor ima prostora za kvalitetne stvari. Naravno, ima tu još puno grešaka, nedostaje realizacija, ali sve u svemu zadovoljan sam Hajdukom. Iskreno, nisam ga očekivao takvoga.

A Dinamo? Malo tko je očekivao ovakav Dinamo. Promjene trenera, sada je pao i Branko Ivanković. Uoči sezone govorilo se o najboljem Dinamu posljednjih godina, ali ništa od toga.

– Dinamo ima pojedince, to je strašna momčad, ali očito je da mora promijeniti igru, način igre. Lako je mijenjati ljude, a ne mijenjati stanja, to vam je odgovor na promjene - zaključio je Poklepović.

>>Špaco: Čop će biti veći od oca, šteta što nije u Hajduku

Komentara 1

SO
soso
07:27 02.11.2013.

daj spaco ne trabunjaj gluposti nemas pojmam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije