Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Muke Nikole Markulina

Snimio lopove koji su krali sa sinova groba

DKS_56130718, 11.01.2016., Sisak - Zbog ucestalih kradja cvijeca i svijeca s groba sina hrvatskog branitelja na groblju u Pescenici Nikola Mikulin na grob je postavio kameru koja je snimila bezobzirne kradljivce
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
09.03.2016.
u 07:00

Sin mi je hrvatski branitelj i tek su 2012. pronašli njegovo tijelo. Pokopao sam ga i uredio grob s kojeg svako malo nešto nestane

Kada je Nikoli Markulinu 2012. ekshumiran sin Vladimir, spao mu je kamen sa srca te je napokon mogao položiti cvijeće i zapaliti svijeće na sinov grob. No taj mir ovom stanovniku Pešćenice pokraj Lekenika otad svakodnevno remete lopovi koji kradu sve s groba.

– Sin mi je hrvatski branitelj ubijen 1991. u masakru kod Vile Gavrilović u Petrinji, i tek 2012. njegovo su tijelo pronašli i identificirali. Sina sam na lokalnom groblju pokopao, uredio grobno mjesto, napravio spomenik i otad svako malo nešto nestane s njegova groba – kazuje nam Nikola. Nije odustao od borbe s lopovima. Postavio je, nakon natezanja s upravom groblja, kameru s pogledom na grob i otad snimio na desetke kradljivaca kako odnose velike lampaše i cvjetne aranžmane. Prijavio je sve to i policiji koja je jednog od njih i identificirala, no posljedica za tog i ostale kradljivce – nema.

– Oni dođu, uzmu što ih je volja, ja ih snimim, jasno se vidi da kradu, policija ih identificira i – nikome ništa. Ja bih sada morao sam podizati privatne tužbe, plaćati odvjetnika i u ovim godinama se vući po sudovima jer država ne želi progoniti i kažnjavati lopove – kaže Markulin, koji nije ljutit na policiju, nego na zakonodavce. Policija potvrđuje Markulinove riječi, no dodaje da je posrijedi kazneno djelo krađe koje se progoni isključivo privatnom tužbom jer je određenim cenzusom materijalna šteta manja od 1000 kuna.

– Počinitelj je u jednom slučaju otkriven te su N. Markulinu ustupljeni podaci počinitelja radi pokretanja kaznenog progona privatnom tužbom – stoji u odgovoru Policijske uprave sisačko-moslavačke.

– Psihički me to ubija. Ja ne mogu svakog tužiti, a oni će i dalje krasti po grobljima – kaže Markulin.

>> Haračili po groblju: Pokrali ukrase i razbacali vijence s 50 grobova 

>> Zaprijetili zaposlenici i s groblja ukrali 40.000 kuna

Komentara 28

OP
opančar
07:24 09.03.2016.

postoji mogućnost da ih država goni po sl. dužnosti za kd skrnavljenje groba, tu je kazna daleko veća.

Avatar Herceg-Bosna-Mostar
Herceg-Bosna-Mostar
07:25 09.03.2016.

I eto ti zakona koji štite lopove. Nije istina da je 1000 kuna limit. Pa i oni što su ukrali milijune nisu kažnjeni!

AQ
Aqva
07:15 09.03.2016.

Ova drzava je dno dna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije