Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KNJIGA MATE GRANIĆA PREDSTAVLJENA U BiH

'Diplomatska oluja' važan je doprinos istini o ratu

U Vitezu je održana promocija dopunjenog izdanja „Diplomatske oluje“ Mate Granića
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/49
07.03.2023.
u 18:36

Predstavljanju dopunjenog izdanja knjige koja je tiskana u nakladi Večernjeg lista prisustvovali su i brojni visoki dužnosnici Hrvatske i BiH

Na predstavljanju dopunjenog izdanja knjige "Diplomatska oluja" prof. dr. sc. Mate Granića u Vitezu tražilo se mjesto više. Uz mnoštvo uzvanika, među kojima su bili i brojni visoki dužnosnici RH i BiH, predstavljeni su memoarski zapisi najdugovječnijega Tuđmanova ministra potkrijepljeni brojnim dokumentima.

Rasprodano prvo izdanje

Knjiga tiskana u nakladi Večernjeg lista podijeljena je u šest poglavlja, a njezino dopunjeno izdanje u odnosu na prvo iz 2019. bogatije je za 60 stranica koje će čitatelju dodatno pomoći razumjeti događaje iz 90-ih kojima je autor knjige svjedočio kao ministar i diplomat. Nakon Zagreba, Vitez je drugo mjesto u kojemu je priređena promocija, na traženje "Europskog doma u BiH", prije Bruxellesa, Bonna, Münchena, Beča, potvrdio je i sam autor.

U Vitezu je održana promocija dopunjenog izdanja „Diplomatske oluje“ Mate Granića
1/49

"Velika nam je čast što je Granić odabrao Vitez za predstavljanje knjige potvrđujući senzibilitet za ovaj prostor", kazao je Dario Jerković, predsjednik spomenute organizacije sa sjedištem u Vitezu čijim je počasnim članom proglašen i Mate Granić. Okupljenima na promociji njegove knjige obratio se i ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman. "Umjesto Dohe, izabrao sam biti na predstavljanju knjige u Vitezu jer sam smatrao važnijim biti s vama tu i poslati poruke da su Hrvati najstariji narod u BiH i nitko im nema pravo osporavati identitet", kazao je Grlić Radman.

O knjizi su govorili: Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista, Žarko Ivković, zamjenik glavnog urednika, prof. dr. Goran Bandov, član Odbora za vanjsku politiku Sabora RH, Mato Tadić, bivši predsjednik Ustavnog suda BiH, te Fran Juraj Prižmić, producent dokumentarnog serijala snimljenog prema knjizi, koji ruši rekorde gledanosti na HTV-u.

"Vrijednost Granićeve knjige je u činjenici da on nije čuo o događajima o kojima piše, on je taj koji je sjedio za stolom. Autentičnost knjige potvrđuje i činjenica da je prvo izdanje rasprodano, a samo engleska verzija prodana je u 10 tisuća primjeraka", kazao je Dražen Klarić iznoseći i detalj iz bogate diplomatske karijere autora. "Kad su u pitanju interesi hrvatskog naroda, Granić je znao i vikati i vrištati", kazao je glavni urednik Večernjeg lista. Njegov zamjenik Žarko Ivković istaknuo je da je značajan dio knjige posvećen BiH, što je iznimno važno za razumijevanje nekih ratnih, ali i aktualnih događaja u BiH.

"Knjiga je autentičan dokument koji nam jasno poručuje da se suživot može graditi jedino istinom, a ne krivotvorinama", poručio je Žarko Ivković. "Autor je u svome dugogodišnjem radu posvećenom hrvatskim nacionalnim interesima i borbi za mir u BiH i Hrvatskoj postao pravi virtuoz ne samo hrvatske već i europske diplomacije", naglasio je prof. dr. Goran Bandov. S ustavnopravnog stajališta "Diplomatska oluja" važna je za cijelu regiju, naglasio je Mato Tadić istaknuvši posebnu važnost Washingtonskog sporazuma za Hrvate u BiH.

"Hrvati su ovim sporazumom dobili ustavna prava, koja su im oduzimana nametanjem više od 100 amandmana na Ustav FBiH, zbog čega se još uvijek grčevito bore za ravnopravnost", kazao je uz ostalo Tadić. Osvrćući se na ekraniziranu verziju "Diplomatske oluje", koja na HTV-u ruši rekorde gledanosti, producent serijala Fran Juraj Prižmić naglašava da je posebna vrijednost serijala u činjenici da je na jednome mjestu okupio velik broj diplomata. Na kraju promocije o knjizi je govorio i sam autor prof. dr. sc. Mate Granić. Knjiga je, kaže, njegov doprinos istini, koja je važna zbog prošlosti kao i budućnosti. U njoj je konkretnim događajima razbio sve mitove o podjeli BiH od predsjednika RH Franje Tuđmana, oslikao povijesnu ulogu humanitarnog konvoja Bijeli put, ali i svu pomoć koju je Hrvatska u ratu pružila BiH.

Zanimljivi povijesni detalji

"Zbrinuli smo 700 tisuća izbjeglica iz BiH, sva pomoć BiH stizala je preko Hrvatske, zaustavili smo pad Bihaća nakon molbi Izetbegovića i turskog predsjednika Demirela, zajedno s HVO-om i Armijom R BiH oslobodili 20 posto teritorija BiH", istaknuo je Granić iznoseći i ovom prilikom mnoštvo zanimljivih detalja vezanih uz povijesne događaje koji su doveli do prestanka rata u BiH.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar AP (autokratski premijer)
AP (autokratski premijer)
18:09 07.03.2023.

Valjda predstavljanje Muslimanima. Jer tog lika Hrvati ne mogu smisliti.

Avatar AP (autokratski premijer)
AP (autokratski premijer)
18:12 07.03.2023.

"Kada su potpisani međunarodni sporazumi za BiH nitko nije mogao pretpostaviti da će jedan narod drugome birati predstavnike u vlasti." Sam priznaje koliko su glupi bili. Alternativa je da su namjerno napravili takav sporazum. A ne zna se što je gore.

Avatar Briselska junačina
Briselska junačina
19:06 07.03.2023.

Koliko je debela ta knjiga? Treba mi nešto da podmetnem pod pseću kućicu da se ne drma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije