Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OLUJNI VJETAR

Snažna oluja pogodila sjever Europe: Evakuirano nekoliko zgrada, tisuće bez struje

Storm Otto approaches Thorsminde
Foto: RITZAU SCANPIX/REUTERS
1/4
18.02.2023.
u 15:30

Oluja 'Otto' pogodila je područje sjeverne Europe, zahvativši Škotsku, Englesku, Dansku, Norvešku i Švedsku. Zbog olujnih vjetrova, zatvoreni su mostovi, na cestama i željeznicama su postavljena ograničenja, a brojna su kućanstva ostala bez struje

Snažni vjetrovi oluje prozvane 'Otto' imobilizirali su sjever Europe, izvještavaju brojni lokalni mediji. Oluja je zahvatila Škotsku, Englesku, Dansku, Norvešku i Švedsku, a zbog nje su zatvorene škole, prekinute prometne linije, a u Danskoj su evakuirani stanovnici nekoliko stambenih blokova. Uz obalu Norveške, vjetrovi su dosezali brzine od 145 km/h, a u Danskoj je izdano narančasto upozorenje za sjeverni Jutland.

Više trajektnih linija između Danske i Norveške kao i brojni letovi za i iz zračne luke u Kopenhagenu otkazani su ili odgođeni, a teško su pogođene i željeznice u Jutlandu. Policijske službe te pokrajine izvještavaju o velikom broju oštećenih krovova, ističući kako nemaju vremena reagirati na sve dojave koje zaprimaju, prenosi BBC. Stambeno pouzeće iz Kopenhagena iselilo je 280 stanara iz tri bloka, upozoravajući da bi ih oluja mogla srušiti zgrade građene 1950-ih zbog greške u dizajnu.

Na svom putu prema istoku, oluja je uzrokovala zatvaranje cestovnog i željezničkog mosta Oresund koji spaja Dansku i Švedsku. Željeznički promet između jugozapadnog grada Malmoa i Göteborga je otkazan, a vozači su pozvani da ne putuju nepotrebno. Čak je i zrakoplov švedskog premijera morao hitno sletjeti u zračnu luku Arlanda u Stockholmu, no lokalni mediji pišu kako incident nije imao veze s olujom, već se radilo o lažnoj uzbuni o stanju kočnica zrakoplova.

Više od 30.000 domova u Škotskoj i Engleskoj ostalo je bez struje, a jedan je muškarac iz Sheffielda u teškom stanju primljen u bolnicu nakon što je na njega palo stablo. U škotskom Aberdeenshireu muškarac je ozlijeđen na benzinskoj postaji u nesreći koja je uključivala oštećeni krov garaže. U istoj je pokrajini zatvoreno više od 100 škola, a jednu zgradu srednje škole te jedan fakultetski kampus oštećeni su u snažnim naletima vjetra.

Storm Otto approaches Thorsminde
1/11

Policija Sjevernog Yorkshirea priopćila je da je primila "brojne pozive" koji su uključivali prevrtanje vozila s visokim bočnim stranicama na autocestama te je pozvala vozače da "uspore". U Škotskoj su na više mostova postavljena ograničenja visine, a postavljena su i ograničenja brzine za vlakove diljem zemlje. Željeznički operater je na Twitteru rekao: "Morali smo primijeniti hitan raspored za mnoga područja diljem zemlje. Usluge će vjerojatno kasniti i možda će morati biti otkazane." Poremećeni su i rasporedi više aerodroma.

Komentara 2

XA
xaron
20:46 18.02.2023.

Nije jasno što se žale, jer ovo je dobro za proizvodnju struje iz vjetro elektrana.

Avatar BoljeDaŠutim
BoljeDaŠutim
16:03 18.02.2023.

Sad bu se kralju pimpač smrzel.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije