Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obavijeno velom tajne

Smrt Prigožina šalje jezivu poruku svima? Prošlo je mjesec dana od pogibije, njegov grob čuva se 24 sata dnevno...

Prigožinov grob
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
24.09.2023.
u 12:30

Prigožin je poginuo u padu privatnog aviona u Tverskoj oblasti, nedaleko od Moskve. Do nesreće je došlo dva mjeseca nakon što su on i njegovi plaćenici pokrenuli pobunu protiv ruskih vojnih zapovjednika u kojoj su preuzeli kontrolu nad južnim gradom Rostovom na Donu i napredovali prema Moskvi, prije nego što su se vratili u svoje baze.

Prošlo je mjesec dana od pogibije šefa Wagnera Jevgenija Prigožina. Pogreb zapovjednika ruskih plaćenika koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreći 23. kolovoza, održan je u krugu obitelji i prijatelja na groblju u predgrađu njegova rodnog grada Sankt Peterburga. Prigožin je poginuo u padu privatnog aviona u Tverskoj oblasti, nedaleko od Moskve. Do nesreće je došlo dva mjeseca nakon što su on i njegovi plaćenici pokrenuli pobunu protiv ruskih vojnih zapovjednika u kojoj su preuzeli kontrolu nad južnim gradom Rostovom na Donu i napredovali prema Moskvi, prije nego što su se vratili u svoje baze.

I sada, mjesec dana nakon sumnjive zrakoplovne nesreće u kojoj je poginuo Jevgenij Prigožin, čini se da Kremlj učinkovito umanjuje značaj smrti vođe Wagnera. Okolnosti vezane uz pad privatnog zrakoplova Jevgenija Prigožina u polje sjeverozapadno od Moskve i dalje su obavijene velom tajne. Ruske vojne vođe koje je želio smijeniti kroz svoju oružanu pobunu i dalje imaju čvrstu kontrolu, a njegove plaćeničke snage sada su pod novim vodstvom, piše Sky News.

GALERIJA Pristaše Prigožina obilaze grob vođe ruskih plaćenika u Sankt Peterburgu

Prigožinov grob
1/8

Prigožinova dramatična smrt šalje jezivu poruku svima koji razmišljaju dovesti u pitanje Putinovu vladavinu. Strategija Kremlja da Prigožinovu smrt drži skromnom pokazuje to što se ruski predsjednik Vladimir Putin nije pojavio na njegovom pogrebu, ali i stroge kontrole koje su medijima zabranile pristup groblju gdje je pokopan Prigožin. 

Tatiana Stanovaya, viša suradnica Carnegie Russia Euroazijskog centra, okarakterizirala je Prigožinov sprovod kao "kulminaciju tajne operacije čiji je cilj bila njegova eliminacija". Izveden je pod strogim nadzorom sigurnosnih agencija, obavijen velom tajne i uključivao je prijevarne taktike. Improvizirani ulični spomenici u čast 62-godišnjem Prigožinu pojavili su se u nekoliko gradova, ali su ih vlasti diskretno uklonile. Reklamni panoi za zapošljavanje Wagner grupe nestali su ubrzo nakon što je pobuna izgubila zamah.

VEZANI ČLANCI:

Ukradena je violina ostavljena na njegovom grobu. Još je jedan pojedinac pokušao, ali nije uspio, uzeti malj postavljen tamo, još jedan simbol povezan s Wagnerovom grupom, a koja se hvalila korištenjem takvog alata za kažnjavanje izdajica. Sada je na obližnjem drvetu postavljena nadzorna kamera, a 24-satna straža nadzire Prigožinov pomno održavan grob. Posjetitelji nastavljaju odavati počast, ukrašavajući njegovo počivalište cvijećem i pisanim počastima.

U lipnju je Prigožin organizirao prekinutu pobunu protiv ruskih vojnih zapovjednika u kojoj su njegove Wagnerove trupe nakratko preuzele kontrolu nad južnim gradom Rostovom i napredovale prema Moskvi. 

Podsjetimo, Kremlj je rekao da nema šanse za međunarodnu istragu o nesreći u kojoj je poginuo šef Wagnera Jevgenij Prigožin. No, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je ruska istraga uzela u obzir mogućnost da je nesreća namjerno izazvana.

Video: 'Sve je u redu' - govorio je pokojni Prigožin o svojoj sigurnosti u novoj snimci

Komentara 4

DU
Deleted user
16:12 24.09.2023.

Moraju čuvat, što ako se netko sjeti izvaditi ga i u lijesu pronađe hrpu pijeska, ili nedaj bože nagova kao što je bilo u titovom lijesu, po priznanju njegovog oficira zaduženog za pokop zločinca.

BR
Brandfackel2
13:52 24.09.2023.

Kako bilo... Prigožina nema... A i Kadirov je već odavno u mišjoj rupi... Sotonina je tradicija da zavrne šiju svojim sljedbenicima...

LJ
ljeto90
12:48 24.09.2023.

Zasto bi se bilo čiji grob čuvao??)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije