Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tribina i knjiga

'Slučaj Perković: Spašavanje zločinačke budućnosti'

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/4
28.01.2014.
u 21:35

U knjizi autor bez zadrške navodi čitav niz imena i prezimena iz izvršne vlasti, od vrha pa do takozvanih tajkuna, lopova i pljačkaša državne imovine i dobara

Udruga veterana treće bojne 3.Gardijske brigade u Velikoj dvorani Gradske knjižnice organizirala je tribinu i predstavljanje knjige prof.dr.sc Josipa Jurčevića pod nazivom "Slučaj Perković:Spašavanje zločinačke budućnosti". Brođani su pokazali iznimno veliko zanimanje za knjigu i ovu aktualnu temu, te došli u velikom broju napunivši dvoranu gotovo do posljednjeg mjesta iako autor, kako i sam kaže u knjizi ne nudi konačna rješenja, već samo činjenice na osnovu kojih se može jasno zaključivati.

Tekst knjige prof. Jurčevića otvorio je cijeli niz tema u kojima se spaja hrvatska, ne tako davna prošlost prije devedesetih sa sadašnjošću. 

- U ovih 24 godine samostalne hrvatske države jasno se vidi kako su strukture koje su vladale prije devedesetih, zapravo preuzele pozicije moći u Hrvatskoj 1990. godine. Pri tome su im glavni operater i moderator bila služba državne sigurnosti, koje je u cijelosti preselila iz komunizma u Hrvatsku.Paradoks je u tome što je ta služba državne sigurnosti prije devedesete svim sredstvima branila komunizam i Jugoslaviju, a pri tom joj je glavni neprijatelj bila hrvatska država i demokracija. Devedesete su oni trebali braniti demokraciju, a kako su je branili vidimo po sadašnjem stanju u zemlji koja je u socijalnom kaosu i raspadu, gdje su heroji hrvatske obrane, zapravo malo po malo, proglašeni ratnim zločincima, a ratni zločinci i agresori postaju ugledni i bogati građani. Ono što je najbolnije i što najviše pogađa građane "slučaj Perković" otkriva. Postaje vidljivo tko nas je zapravo opljačkao od devedesete na ovamo. Vidi se da su ključne osobe koje su pokrale javna dobra, poduzeća i državu prije devedesete nastavile taj posao sa nekim novim ljudima i nakon devedesete, kaže prof Jurčević.

Bez zadrške

U knjizi autor bez zadrške navodi čitav niz imena i prezimena iz izvršne vlasti, od vrha pa do takozvanih tajkuna, lopova i pljačkaša državne imovine i dobara.  -Sve dok se s tim ne suočimo nećemo se moći osloboditi zločinačke budućnosti. Raspad komunizma u Europi nije se dogodio neočekivano. Tadašnji sustav i njihove službe vrlo dobro su se pripremile za sve procese uključujući i srbijansku oružanu agresiju. Jedina od istočnoeuropskih zemalja koja se uspjela barem donekle riješiti te strukture je bivša istočna Njemačka, ali ne zahvaljujući svojoj unutarnjoj snazi, već snazi zapadne Njemačke koja je lustrirala sve pripadnike tajnih službi i onih koji su se kompromitirali. No, vidimo da i tamo jedan duh komunizma još uvijek živi, a traje i problem integriranja istočnih dijelova njemačke na zapadni, odnosno europski pluralni standard. 

U knjizi se otvara cijeli niz tema koje su bile prešućene, poput političkih likvidacija sa političkim motivima nakon 1990. godine, pa su obrađeni slučajevi primjerice Mire Barišića, Ante Paradžika, Ludvika Pavlovića i ostalih. Otvara se pitanje uloge službe državne sigurnosti u otimanju teritorijalne obrane Republike Hrvatske, prodavanju oružja Hrvatskoj po višestruko većim cijenama i tko se na tome obogatio. Tadašnji pomoćnici MUP-a koji su bili zaduženi za oružje danas su među najbogatijim ljudima u Hrvatskoj. Trag opljačkanog novca vodi preko europskih država do američkog kontinenta i tu su jasna imena i prezimena.

Kontrola tijeka novca

Američka CIA utvrdila je da je do 2012 godine iz Hrvatske opljačkano i izneseno novca u vrijednosti 23 i pol milijarde dolara, a taj iznos još nije konačan istraživanja traju i dalje. Amerika ovo istražuje prvenstveno da bi kontrolirala tijekove novca koji mogu ugroziti sigurnost i izazvati druge probleme u SAD-u, ističe Jurčević i nastavlja  -Hrvatska je ostala obezglavljena, odnosno sadašnje službe sigurnosti ne služe interesima hrvatske države, hrvatskog društva i građana. To je veliki problem, a puno lošeg što se događa u Hrvatskoj uključujući i kriminal je zbog toga što one,  umjesto da je štite,  zapravo moderiraju pljačku Hrvatske. S tim ćemo se brzo morati suočiti, izgraditi sasvim nove službe koje će štititi državu, odnosno sustav koji ih plaća, zaključio je predstavljajući svoju knjigu  prof.dr.sc Josip Jurčević.

>> Dođite u zemlju u kojoj i Vrhovni sud krši zakon

Komentara 5

ĆA
ćaćaća
22:11 28.01.2014.

dovoljno je samo naslov pročitati i sve jasno..

Avatar Aristarh
Aristarh
22:23 28.01.2014.

Danas na jednom portalu pročitah; Na čelu Nadzornog odbora HRT-a nećak Zdravka Mustača?! ............. Htjedoh dopisati komentarom da je drugi nečak Mustaća u Hrvatskim vodama u Čakovcu, ali komentar ne mogade dati. Požalih se telefonom adminu portala ali odjednom nestadeestade i mozile i portala i ekran kompjutora osta prazan. Pobježe lisica i iklopi i mene na brzinu.;) Mustać je inače Međimurac po rođenju.

Avatar Aristarh
Aristarh
22:14 28.01.2014.

Milanoviću oslobodi se Mustaća i ostalog društva pa surađuj sa EUN i dobit ćeš na popularnosti kakvu i ne sanjaš. Samo okreni ploču. Možeš ti to. Hajde imaj muda! Učini to za Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije