Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROBLEM Hrvatska i BiH otvaraju novo poglavlje o spornim međugraničnim pitanjima

Slovenski spor i na granici BiH i RH

17.02.2009.
u 23:00

Granični spor Slovenije i Hrvatske nije nikakva iznimka nego pravilo, jer granični spor Hrvati imaju ili će imati sa susjednom BiH i Srbijom, ocijenio je prije nekoliko dana bečki dnevnik Der Standard.

Unatoč umirujućim tonovima koje posljednjih dana stižu iz Sarajeva i Zagreba, austrijski list procjenjuje kako bi Hrvatska, kad postane punopravna članica EU-a, mogla prema BiH i Srbiji upravo zbog otvorenih graničnih pitanja postavljati određene uvjete zbog kojih bi se već na vidiku naziru međudržavni problemi.

Podignuta prašina
“Prema BiH Hrvatska ima teritorijalne zahtjeve, to je problem područja duž rijeke Une.

Zagreb posebno opterećuje bh. pristup Jadranskom moru kod Neuma, gdje RH planira izgradnju mosta preko teritorija BiH kako bi povezala svoju obalu”, piše bečki Standard.

Na tragu medijskih tvrdnji koje dolaze sa zapadne strane Alpa, i mediji iz susjedne Hrvatske najavljuju kako bi se prašina podignuta oko hrvatsko-slovenskog graničnog spora mogla nastaviti u ožujku, i to zbog graničnih sporova s BiH.

Na sastanku koji povjerenstva za pitanje granica dviju država imaju idućeg mjeseca u Zagrebu pokušat će se postići dogovor o svim spornim graničnim pitanjima. Prema tvrdnjama Željka Obradovića, predsjednika Povjerenstva za granice BiH, na sastanku, čiji datum za održavanje još nije definiran, pokušat će se riješiti otvorena granična pitanja vezana uz granicu na Uni, pitanje granice na moru oko Neumskog zaljeva, potom pitanja državne pripadnosti dvaju otoka Veliki i Mali Školj kraj poluotoka Klek, te graničnog dijela između Hrvatske i Bosanske Kostajnice.

O rezultatima razgovora Obradović nije želio davati nikakve preuranjene izjave, dok se dva povjerenstva ne sastanu i razmotre sve ponuđene stručne opcije.

Turistička cesta
Iz sjeverozapadnog dijela BiH već stižu inicijative da se riješi pitanje malograničnih prijelaza, kako bi stanovnici Cazina i Velike Kladuše mogli što bezbolnije doći na svoja imanja koja imaju u Hrvatskoj. Napominjući kako neiscrtane državne međe stvaraju prilične probleme običnim ljudima koji žive u spomenutom pograničnom području, najviše zbog nepostojanja malograničnih prijelaza, zastupnik SDA u državnom Parlamentu i član Povjerenstva za vanjske poslove Husein Nanić u jučerašnjoj izjavi za Večernjak traži reaktiviranje stare “turističke ceste” pomoću koje su ljudi iz BiH imali kraći pristup svojim posjedima u Hrvatskoj.

U postojećoj situaciji za dolazak na svoja imanja u RH trebaju prijeći i stotinjak kilometara.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije