Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORNATI

Slovenka teže ozlijeđena u sudaru glisera i jedrilice

Sudar jedrilica kod Kornata
Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
1/4
12.06.2023.
u 10:58

Službenici LK Zadar na mjestu pomorske nesreće obavili su očevid, kojim je utvrđeno da se sudar dva plovila dogodio oko podneva, na poziciji oko tri i pol nautičke milje južno od prolaza Mali Ždrelac, u blizini otočića Balabra Mala

Jedna osoba ozlijeđena je u sudaru glisera i jedrilice kod otoka Balabra Mala u kornatskom arhipelagu. Slomljena joj je noga.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) jučer, 11. rujna u 11.55 sati zaprimila je dojavu jednog od sudionika pomorske nesreće, koji je prijavio sudar s jedrilicom tijekom plovidbe kod otočića Balabra Mala, o čemu su obaviještene sve nadležne službe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Postaja pomorske i aerodromske policije Zadar (PPAP Zadar), izvijestilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i veza.

Odmah po zaprimljenoj dojavi komunikaciju sa sudionicima pomorske nesreće preuzeli su službenici Lučke kapetanije Zadar, dok je u koordinaciji MRCC Rijeka prema poziciji nesreće upućen policijski brod „Donat“ s djelatnicima Hitne medicinske pomoći, HMP ispostava Preko, budući da je prijavljena ozljeda jedne osobe.

POVEZANI ČLANCI:

Nakon pripreme za hitan medicinski prijevoz ozlijeđena osoba evakuirana je na policijski brod te u liječničkoj pratnji prevezena u marinu Dalmacija, kamo su pristali u 13.55 sati, odakle su pacijenticu preuzeli djelatnici HMP Zadar u daljnje postupanje prema zadarskoj Općoj bolnici.

Službenici LK Zadar na mjestu pomorske nesreće obavili su očevid, kojim je utvrđeno da se sudar dva plovila dogodio oko podneva, na poziciji oko tri i pol nautičke milje južno od prolaza Mali Ždrelac, u blizini otočića Balabra Mala.

Na jedrilici se u trenutku sudara nalazilo 5 osoba, svi državljani Republike Slovenije, od kojih dvoje odraslih i dva djeteta, koji u nesreći nisu ozlijeđeni te voditeljica jedrilice, rođene 1988. godine, koja je pretrpjela težu tjelesnu ozljedu u vidu otvorenog prijeloma noge. Dvije osobe na drugoj brodici, također državljani Republike Slovenije, neozlijeđeni su u sudaru.

VIDEO Najvoljeniji hrvatski brod odlazi u mirovinu, na njemu se zaljubljivalo, slavilo i tugovalo

Jedrilica je u ovoj pomorskoj nesreći pretrpjela značajnu materijalnu štetu u krmenom dijelu, uz lom jarbola i oštećenje trupa ispod razine mora, dok na drugoj brodici, tip motorna jahta, nisu utvrđena značajnija oštećenja. Na mjestu nesreće nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša.

Dovršetkom preliminarnog očevida službenici zadarske Kapetanije naložili su komercijalni tegalj oštećene jedrilice na siguran vez u Biogradu na moru brodom hrvatske charter tvrtke, u čijem je vlasništvu jedrilica, a kojim su prevezeni i putnici oštećenog plovila. Lučka kapetanija Zadar provodi daljnje očevidne radnje o uzrocima ove pomorske nesreće.

Komentara 2

SI
siglinde9999
14:29 18.06.2023.

U Mupu ina mnogo tikvana? Koji ne znadu da je jedrilica u 99% slučajeva u prednosti posebno kad je pod vjetrom čak i pred kruzerima ili trajektima.

JA
japa
12:12 12.06.2023.

Da nije "Sinkopa Men" opet u akciji?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije