Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ruše je i u vlastitoj stranci

'Slijedi sigurni pad Angele Merkel'

angela merkel
Bernd von Jutrczenka/dpa/DPA/PIXSELL
27.09.2018.
u 06:45

Volker Kauder postao je šef demokršćana u Bundestagu prije 13 godina, u studenome 2005., dan prije ustoličenja kancelarke Merkel.

Najveći poraz kancelarki Angeli Merkel nanijeli su u utorak zastupnici njezine stranke Kršćansko-demokratske unije (CDU) i bavarska saveznica te stranke CSU neizglasavši njezina povjerljivog suradnika Volkera Kaudera za šefa kluba zastupnika u Bundestagu. Na mjesto Kaudera, koji je šef kluba zastupnika bio 13 godina, izabran je Ralph Brinkhaus, zastupnik CDU-a iz Sjeverne Rajne-Vestfalije, sa 125 glasova za i 112 protiv. Glasovalo se tajno i rezultat je zasigurno velika pljuska kancelarki Merkel jer je ona zdušno zagovarala ponovni izbor Kaudera. Glavni njemački mediji prognoziraju da “slijedi sigurni pad kancelarke Merkel” jer joj je, kažu, i vlastita stranka okrenula leđa.

Počelo odbrojavanje

Taj udarac, odnosno njezin silazak s političke pozornice, mnogi vide kao slobodni pad i dodatna je rana nakon što je s dužnosti šefa tajnih službi Merkel maknula Hansa-Georga Maassena kojega su optužili za prijateljevanje s krajnjom desnicom nakon događaja u Chemnitzu gdje je nakon ubojstva dvojice Nijemaca otvoren pravi lov na strance, a što je on relativizirao. Pod pritiskom partnera u velikoj koaliciji, socijaldemokrata (SPD), Merkel nije mogla Maassena “promaknuti” na bolju plaću, već mu je morala smanjiti i ovlasti i plaću. Uvidjevši da se udaljavanje Maassena s položaja šefa tajnih službi negativno odrazilo, Merkel je počela govoriti o pogreškama u njegovu smjenjivanju.

Moglo bi se reći da je službeno počelo odbrojavanje za lansiranje Merkel s položaja kancelarke koji obnaša od studenoga 2005. Vanjski promatrači bi mogli kazati da nije strašno što Kauder nije ponovno izabran za šefa kluba zastupnika CDU/CSU, ali u njegovu nepotvrđivanju, osim stvarnog početka torpediranja Merkel, ima i simbolike. Naime, Kauder je postao šef kluba zastupnika demokršćana dan prije ustoličenja Merkel. Prije godinu dana bio je potvrđen sa 77 posto glasova, a nije imao protukandidata, pa se već moglo shvatiti da je na zalasku. Dosad se nitko nije usudio izazvati kancelarkine ljude, a sada je to učinio Brinkhaus, koji nije velikan stranke i bio je i Kauderov zamjenik.

Na parlamentarnim izborima prije godinu dana Merkel je pobijedila, ali s puno manje glasova. Pokušala je sastaviti tzv. Jamaica koaliciju s Liberalno-demokratskom strankom (FDP) i Zelenima, no nije uspjela i morala se vratiti koaliciji sa SPD-om. Godinu dana kasnije, čini se, još je u težoj situaciji. Oslabio ju je ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer, čelnik CSU-a, ali i novi mladi političari unutar njezina CDU-a željni uspona u karijeri.

Možda bi si političari trebali zadati da se neće kandidirati više od dva mandata. Merkel je izvana napadnuta usponom Alternative za Njemačku (AfD) koja se protivi njezinoj otvorenosti prema migrantima. Merkel je prešla u defenzivu, a listopadski izbori u Bavarskoj i Hessenu pokazat će situaciju u kojoj je CDU/CSU.

Funkcija u Bruxellesu?

Teško da će Merkel biti srušena prije izbora za Europarlament u svibnju 2019. Dožive li demokršćani na njima poraz, teško će Merkel uspjeti smiriti pobunu u stranci. Počelo se šuškati da je blago podržala kandidaturu Manfreda Webera, njemačkog demokršćanina na čelu kluba zastupnika europskih pučana u Europarlamentu, za predsjednika Europske komisije, jer je ona mogla pretendirati na neki europski položaj.

Sljedeće godine održavaju se izbori u više njemačkih pokrajina, pa ako CDU/CSU ne dobije težak udarac na izborima za Europarlament, uvijek ima vremena za dobivanje novog udarca. U svakom slučaju, Merkel će ući u povijest po jednom od najduljih boravaka na kancelarskom položaju, ali je pitanje hoće li sustići svoga mentora Helmuta Kohla (kancelar od 1982. do 1998.) koji je prestigao Konrada Adenauera (kancelar od 1949. do 1963.).

Komentara 10

DU
Deleted user
08:47 27.09.2018.

Dajte i vi prestanite sa objavljivanjem neistine: u Chemnitzu nije bilo "lova" na strance! To je čista izmišljotina politike i medija što su potvrdili i policija i odvjetništvo!!!

OB
ObrenM
07:31 27.09.2018.

Da sutra padne ,Luda Baba je napravila neprocijenjljivu stetu Europi i Svijetu.Pobornik je zastite,pedofila,incesta i ostalih nastranosti.Zanima me dali ce i u Njemackoj nakon njenog pada, kao kod nas trositi ogroman novac za cuvanje cudovista?.

KA
KaraMarko
11:56 27.09.2018.

Vrijeme je...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije