Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
edukacija

Slavonski proizvođači: Kako dobiti oznaku zaštićenog kulena

kulen
Goran Ferbežar/PIXSELL
24.09.2013.
u 08:06

U Vinkovcima se okupilo 20-tak slavonskih proizvođača kulena kako bi se educirali o dobivanju oznake zemljopisnog podrijetla Slavonskog kulena

Nakon što je Ministarstvo poljoprivrede izdalo rješenje o registriranju oznake zemljopisnog podrijetla Slavonskog kulena koje je zatražila Udruga Slavonski kulen-kulin, u Vinkovcima se okupilo 20-tak slavonskih proizvođača kulena kako bi se educirali kako dobiti ovu oznaku za svoje proizvode.

- Dobijanjem oznake zemljopisnog podrijetla, takav kulen i njegov naziv je zaštićen pa se neće moći dogoditi da se kulen proizveden negdje drugdje, prodaje kao slavonski kulen. Proizvođači se moraju držati pravila pri proizvodnji slavonskog kulena koji je sadržan u certifikatu - rekla je Dragana Milosavljević, iz Biotehnicona, ovlaštenog certifikacijskog tijela za nadzor i kontrolu oznake zemljopisnog podrijetla. Tajnik Udruge Slavonski domaći kulen-kulin, Andrija Matić kaže kako očekuje da će svih 28 legalnih proizvođača kulena, od 88 koji su udruženi u ovu Udrugu, zatražiti i dobiti certifikat oznake zemljopisnog podrijetla kulena.

- Svi oni i sada rade kulen prema svim propisima koji su navedeni u certifikatu, a to znači da je prava domaća slavonska svinja u tri koljena uzgajana u Slavoniji, hranjena hranom proizvedenoj u Slavoniji, meso mora biti zrelo, dimljenje bjelogoričnim drvetom i sve drugo što naši proizvođači znaju samo što će neke stvari morati registrirati - kaže Andrija Matić. Josip Gazdić iz Valpova kaže kako on i sada proizvodi kulen prema propisima navedenima u certifikatu pa mu se neće biti teško prilagoditi i dobiti oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla.

>>Slavonski kulenari spremni su ponuditi svoje proizvode EU

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije