Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA UŠTEDA

Kupnja preko granice: Evo koliko se uštedi po tanku goriva

Gorivo
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
18.05.2018.
u 17:36

Litra najprodavanijeg Supera 95 u BiH je 2,16 konvertibilnih maraka ili 8,14 kuna.

Zbog rasta cijena goriva na hrvatskim benzinskim crpkama Slavonci, posebice oni koji žive uz granicu s Bosnom i Hercegovinom, masovno odlaze preko granice i spremnike svojih automobila pune u susjednoj državi, prenosi Glas Slavonije.

Razlika je u cijeni goriva od kunu i pol do dvije kune. Primjerice, litra najprodavanijeg Supera 95 u BiH je 2,16 konvertibilnih maraka ili 8,14 kuna. Prodavači na crpkama primaju kune, ali pri plaćanju gotovinom obračunavaju tečaj 1:4, stoga je isplativije plaćati karticom. 

- Na spremniku od 40 litara uštedim 80 kuna. Usput si odmah kupim i pola kilograma duhana za 11 KM, a ostane mi još za ćevape i kavicu. To su prednosti života u pograničnom području. Orašje nam je pod nosom i nije nikakav problem skoknuti prijeko, osim kada su gužve na graničnom prijelazu, kaže Ivana iz Županje

Slavonci u BiH kupuju sve, od lijekova, prehrambenih artikala, odjeće do bijele tehnike i namještaja. Odlaskom u prekogranični šoping ostvaruju pravo na povrat poreza na dodanu vrijednost koji se obračunava prema jedinstvenoj stopi od 17 posto, za koliko kao strani državljani ondje kupuju jeftiniju robu.

Stanovnici sjevernijeg dijela Slavonije svakodnevno odlaze i u pogranična mjesta i gradove u Srbiji s osnovnim ciljem - potrošiti manje novca za robu koja je u Hrvatskoj skuplja, bez obzira na to što je čest slučaj da se u košarama nađu artikli proizvedeni upravo u Hrvatskoj. 

Pogledajte i galeriju: Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

Gorivo
1/10
Ključne riječi

Komentara 5

LI
liskovaca
18:25 18.05.2018.

Ma oni ne uzimaju naftu na mediteranskom tržištu kao mi!

Avatar uz_kavicu
uz_kavicu
17:45 18.05.2018.

Ideeeeš! Kupujmo hrvatsko! :)

Avatar Anzo 111
Anzo 111
11:58 19.05.2018.

To nisu pravi (h)Rvati!!! Pravi (H)Rvat će kupovati i po 100% skuplje ali će kupovati u Hrvatskoj da bi naši domoljubni političari imali od čega živjeti!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije