Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Desetljeće suđenja

Slavku Canjugi i Ivanu Rastu zatvor, trojica oslobođena optužbi

tpt01_PXL_kar_301110
PIXSELL
30.11.2010.
u 17:56

Bivši direktor Ivan Rast i bivši vlasnik Tvornice parnih turbina Karlova Slavko Canjuga osuđeni su jer su u korist Tagdema i Hidromata TPT oštetili za 5.029.012,61 kunu

Bivši direktor Tvornice plinskih turbina TPT Ivan Rast na Općinskom sudu u Karlovcu nepravomoćno je osuđen na godinu i osam mjeseci zatvora, a bivši vlasnik Slavko Canjuga na dvije godine. U trajanje kazne uračunat će im se po godinu pritvora. Ivan Protulipac, Vinko Friščić i Zvonko Ribar oslobođeni su optužbi. Ishod je to desetljetnog sudskog postupka.

Neosnovane isplate

Od šest točki optužnice sud je odbacio četiri. Utvrđeno je da je I. Rast osigurao tvrtki Tagdem iz Celja, u vlasništvu ruskih partnera TPT-a, imovinsku korist od 114.572,08 kuna. S celjskom tvrtkom TPT je sklopio sporazum o pronalaženju naručitelja za uvoz robe i materijala, te pružanju pomoći kod zaključivanja ugovora o izvozu rotora motora, iako je ranijim ugovorom to već bilo regulirano. Rast je odobrio i potpisao isplatu 21.810 američkih dolara Tagdemu, iako nije zaključen nijedan posao. Zbog toga je terećen i I. Protulipac, no sutkinja Elma Kaleb Mamić nije utvrdila njegovu odgovornost.

Canjuga i Rast su proglašeni krivima jer su protupravno na štetu TPT-a pokrili dug Canjuginoj tvrtki Hydromat iz Ivanca s 4.914.440,53 kuna. Bez znanja Nadzornog odbora TPT-a sklopili su 1996. komisioni ugovor sa Zagrebačkom bankom, a kredit od milijun dolara usmjerili su Hydromatu, koji zajam nije vraćao. Kasnije TPT sklapa ugovor iste vrijednosti s Glumina bankom za zatvaranje obveza Hydromata. U veljači 1996. potpisan je ugovor TPT-a i Hydromata o posredovanju. Tako im je isplaćeno oko pet milijuna kuna.

– Bili smo jamci TPT-u kod banaka. Hydromat je temeljem provizije potraživao 1.814.000 dolara, a tražio je manju proviziju – kaže S. Canjuga, dok je u optužnici stajalo da nijedan posao nije zahtijevao toliku proviziju.

Zabrana vođenja tvrtki

Po presudi, Tagdem i Hidromat moraju vratiti novac, a Canjuga i Rast će solidarno platiti 27.435 kuna sudskih troškova. Canjugi je zabranjeno voditi tvrtke.

On i Rast su na Županijskom sudu u Karlovcu u drugom postupku već proglašeni krivima za zloporabe u TPT-u. Presudom od 19. travnja ove godine Slavko Canjuga je osuđen na tri, a Rast na dvije godine i šest mjeseci zatvora. Moraju vratiti nepripadno stečenu dobit.

Komentara 6

MP
Mr.Pravda
19:49 30.11.2010.

to je bila jaka firma i za to ovakva zatvorska kazna je nagrada..privredni kriminal bi trebalo kaznjavat kao u Americi,25 god.pa da vidimo..smradovi i gadovi..

Avatar Svećenik
Svećenik
20:00 30.11.2010.

gospodarski kriminal se treba kažnjavati. no, ako se želiš svati Mr.Pravda, onda se moraš čuvati i tituliranja tipa smradovi i gadovi

MP
Mr.Pravda
21:01 30.11.2010.

svecenik,odgovor tebi i tvom moralu,trebo bi ih zvat kriminalci i sva druga ukrasna imena tu pristaju..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije