Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VAL PLJUSKOVA

U naše krajeve stiže saharski pijesak: 'Prljava kiša' opet će padati u Hrvatskoj, poznato i kada

Saharski pijesak nad Zagrebom
Foto: Dario Topić
1/51
17.05.2024.
u 10:39

Nedavno su zabilježeni brojni slučajevi kada je saharski pijesak prekrio automobile, ceste i domove tankim slojem crvenkaste prašine, stvarajući neobične prizore diljem južne Europe

Saharski pijesak ponovno će obojati nebo iznad Hrvatske, a meteorolog Bojan Lipovšćak za N1 najavljuje kako će do toga doći već u nedjelju poslijepodne, kada se očekuje i novi val pljuskova. Saharski se pijesak, najavljeno je, očekuje prvo na južnom Jadranu te i u istočnim krajevima. 

- Zračna masa koja dolazi nad naše krajeve puna je vlage, a u nedjelju poslijepodne moguć je lokalno jak razvoj grmljavinskih pljuskova - najavljeno je. Dok će subota biti oblačna uz dulja sunčana razdoblja, u nedjelju će proći oslabljena hladna fronta s manjim padom temperature, ali i oborinama.

- Uz grmljavinu, pljuskove i udare vjetra moguća je i pojava tuče. Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žučkaste boje. Do sredine idučeg tjedna promjenljivo red kiše red sunca temperatura zraka u okviru prosjeka za kraj svibnja - najavljuje Lipovšćak. 

Inače, saharski pijesak, poznat i kao pustinjska prašina, čest je fenomen koji se javlja kada snažni vjetrovi podignu sitne čestice pijeska i prašine iz Sahare, najveće pustinje na svijetu. Ova prašina putuje tisućama kilometara, prelazeći kontinente i oceane, često stižući do Europe, Amerike, pa čak i Azije.

POVEZANI ČLANCI:

Ovaj prirodni fenomen nije samo impresivan prizor na nebu, gdje može stvoriti spektakularne zalaske sunca i narančaste oblake, već ima i značajan utjecaj na okoliš i zdravlje ljudi. Saharski pijesak može pogoršati respiratorne probleme, poput astme, te smanjiti kvalitetu zraka. No, ima i pozitivne strane – prašina je bogata hranjivim tvarima koje, kada padnu na tlo, mogu pomoći u gnojidbi tla, posebno u Amazoniji, gdje obogaćuje tlo i potiče rast biljaka.

Nedavno su zabilježeni brojni slučajevi kada je saharski pijesak prekrio automobile, ceste i domove tankim slojem crvenkaste prašine, stvarajući neobične prizore diljem južne Europe.

>> VIDEO Kit se vratio na obale Argentine 100 godina nakon nestanka

Komentara 1

Avatar Sta
Sta
12:27 17.05.2024.

Prašina nije saharski pjesak i nije hranjiva za zemlju. Prašina sadrži teške metale. Desetke puta labaratoriski rezultati pokazali su isto, ogromnu količinu različitih teških metala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije