Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVA MANJINA

Skupština srpske dijaspore zabrinuta zbog Srba u Vukovaru

vukovar (1)
Goran Ferbežar/PIXSELL
07.09.2013.
u 08:51

"Prosvjedi ekstremnih skupina i nasilno uklanjanje dvojezičnih ploča u Vukovaru pokazuju visok stupanj netolerantnosti prema Srbima"

Skupština dijaspore i Srba u regiji, najveće službeno predstavničko tijelo srpskog iseljeništva, izrazila je "duboku zabrinutost zbog nepoštivanja manjinskih prava mnogobrojne srpske zajednice u Vukovaru, ali i širom Hrvatske", javljaju mediji u Srbiji.

U priopćenju koje su dostavili srpskim novinarima apelira se na hrvatske državne organe i "na institucije EU da osiguraju primjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i međunarodnih konvencija i deklaracija" te da se od Hrvatske "kao članice EU, očekuje da primjenjuje sve standarde EU, a posebice prava svojih manjina" i apelira na vlasti u Srbiji neka "zaštiti Srbe u Hrvatskoj".

Prosvjedi ekstremnih skupina i nasilno uklanjanje dvojezičnih ploča u Vukovaru, navodi se u priopćenju, u kojem Srbi prema posljednjem popisu čine 34,8 posto stanovništva, "kao i nedavni napadi i parole u Splitu i Dubrovniku, pokazuju visok stupanj netolerantnosti prema Srbima i dodatno opterećuju napore srpske zajednice iz Hrvatske u procesu koji treba voditi prema mirnom suživotu i pomirenju u regiji".

>> Srbi iz Vukovara: Za ćirilicu smo, ali nikako na silu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije