Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RADIKALNA POSLASTICA

Skriveno značenje predsjednikova sladoleda

Obama i sladoled
Foto: AFP
1/3
26.07.2010.
u 20:08

Barack Obama ne može se ni rashladiti sladoledom na ljetnoj vrućini, a da ga krajnje desni krugovi ne optuže za afroamerički radikalizam.

Tijekom vikenda predsjednik SAD-a se s obitelji odmarao u Maineu, jednoj od saveznih država Nove Engleske (sjeveroistoka SAD), i tamo je, tijekom šetnje, kupio i pojeo sladoled u kornetu. Bila bi to sasvim obična vijest da taj sladoled nije sasvim slučajno kupio u prvoj slastičarnici koja mu je bila usput, Mount Desert Ice Cream Shopu u Bar Harboru. Naime, vlasnica te male slastičarne htjela je da se znak njezine radnje vidno razlikuje od ljupkih prizora kakve rabe veliki sladoledarski lanci, pa je upotrijebila efektno grafičko rješenje ruke koja u stisnutoj šaci drži žlicu. Budući da je ruka tamna, taj simbol unekoliko podsjeća na dignutu crnu stisnutu šaku, simbol nekadašnje radikalne afroameričke organizacije Crne Pantere iz šezdesetih i sedamdesetih.

Nije bitno što se Mount Desert Ice Cream Shop ni na koji način ne može povezati s crnim radikalizmom – vlasnica je bijela, a nalazi se u Maineu, državi u kojoj je 95 % stanovništva bijelo, a samo 1 % afroameričko, i čak i sladoled koji je Obama jeo bio je bijel, od kokosa; fotografija prvog crnog predsjednika ispod "panterskog znaka" uzrokovala je pravu oluju u blogosferi, a desni su se komentatori utrkivali tko će otkriti veću zavjeru vezanu za predsjednikovo rashlađivanje i "nimalo slučajan" odabir baš slastičarnice s takvim znakom. (Nekoliko takvih komentara možete vidjeti ovdje, ovdje, ovdje, ovdje, ovdje i ovdje.)

Kad prva žena jednom stupi na čelo SAD-a, možemo zamisliti kakvi će tek biti komentari koji će svaki njezin korak stavljati pod povećalo, kad prvi tamnoputi predsjednik ne može ni usred ljeta sladoled pojesti, a da ga ne proglase radikalom. A to je tek početak priče; Obama je ženu i kćeri na obiteljskom vikend-odmoru sutradan izveo i na večeru u restoran u Maineu, a restoran je baš kubanski i zove se – "Havana". Samo je pitanje vremena kad će se oko predsjednikove večere početi plesti nove teorije zavjere...

Komentara 1

OR
orisis
13:31 29.07.2010.

iluminati na djelu....hi hi hi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije