Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.09.2018. u 08:02

Čak 83 posto građana želi ulazak Sjeverne Makedonije u EU, a isto želi i Bruxelles

Skoplje je postalo neka vrsta Potemkinova sela. Zgrade sagrađene poslije potresa 1963. nalikovale su na klasične socrealističke građevine koje su u vrijeme desetogodišnje vlasti premijera Nikole Gruevskog (predsjednik vlade od 2006. do 2016.) “ukrašavane” neoklasicističkim elementima. Sve je trebalo sličiti na starogrčko, pardon, staromakedonsko doba. Na trgovima su statue Aleksandra Velikog (na propetom konju) i njegova oca Filipa II., začetnika makedonskog ekspanzionizma, zrakoplovna luka u Skoplju i autocesta nose ime Aleksandra Velikog, nogometni stadion nazvan je po njegovu ocu, glavni trg zove se Makedonija…

– U njihovim školskim udžbenicima piše da je Makedonija država s obalom, ali FYROM nema mora. Grčka je Makedonija na moru. Otpor Grčke Skoplju da državu nazove Makedonija bez pridjeva nije samo zbog imena kao takvog, već i zbog zaštite naših granica – objašnjava grčki povjesničar sa sveučilišta u Ateni Thanos Veremis, koji pozdravlja dogovor premijera Zorana Zaeva i Alexīsa Tsiprasa o novom imenu države i novo ozračje u odnosima. Čim je lani izabran za premijera, Zaev je izjavio da je vrijeme trošenja novca na spomenike završeno te da je prioritet vlade ulazak države u EU. Čak 83 posto građana želi ulazak Sjeverne Makedonije u EU, a njezinu euroatlantsku integraciju želi i Bruxelles.

Da bi država stvarno mogla dobiti ime Sjeverna Makedonija, taj prijedlog sporazuma treba proći na referendumu. Prema ispitivanju javnosti, država bi mogla dobiti novo ime i tako otkloniti grčka veta, ali zanimljiv je i podatak da bi se na referendum mogao odazvati manji broj Makedonaca. Ljudima je, vjerojatno, dosta života u veličanju povijesti koja i nije njihova, već povijest starih Makedonaca, čijih potomaka sada zasigurno nema na Balkanu. Dosta im je spomenika iz lažne ili tuđe prošlosti. Ljudi žele živjeti u boljoj današnjici, a to se na Balkanu može samo ako se, da parafraziramo Churchilla, ne proizvodi povijest koju se ne može probaviti.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...:

Komentara 4

DU
Deleted user
16:25 07.09.2018.

Makedonija ima obalu - Ohridskog jezera.A sa imenom Makedonija je izasla iz SFRJ i to ime treba nositi i dalje!Grcko preseravanje o toboz "ugrozenosti" od Makedonije tj.Skopja je kao da slon kaze kako ga mrav ugrozava! Grcka je ta koja ugrozava cijelu EU ,a ako netko ima nacionalisticke i sovinisticke afinitete prema Skopju i Makedoniji to su Bugari,Grci i Albanci a ne obratno!

MA
Marsijanac
17:14 07.09.2018.

"Ljudima je, vjerojatno, dosta života u veličanju povijesti koja i nije njihova, već povijest starih Makedonaca, čijih potomaka sada zasigurno nema na Balkanu."................ Glupost. Makedonci su pretezito Turkmeni i Tracani. Iz Sibira u 7 stoljecu na podrucje Trakije i danasnje Srbije dolaze drevni turkmenski Bulghari ( Srbi su samo njihovo pleme). Srbijanci i Bugari su 95% identicnog genotipa. Makedonci su 42% tursko-turkomanaskog( altajsko -anatolskog) genotipa, 12 % slavenskog, 13 % vllaskih gena i 29% tracanskih. Juzna Makedonija je tracanska zemlja, bas kao sto su Filip i Aleksandar Veliki Tracani a ne Grci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije