Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRAZOVANJE

Škole u problemima: Prisiljeni smo zapošljavati nestručnjake

12.02.2009.
u 16:08

- Moja generacija žrtva je sustava obrazovanja. Nismo imali prave informacije - žali se Goran Friščić (24) iz Donjeg Vidovca, dipl. učitelj s pojačanim predmetom prirodoslovlja, koji od početka polugodišta u OŠ Kotoriba predaje biologiju, prirodu i kemiju, ali mu se ne priznaje stručnost.

Svaki početak je težak
- Kad smo se upisivali na Visoku učiteljsku školu u Čakovcu, rekli su nam da će nam pojačani predmet iz prirodoslovlja priznati za podučavanje prirode i biologije, ali i kemije, no od toga ništa - dodaje Friščić. Kaže da s podučavanjem kemije nema problema jer je završio srednju školu tehnološko-prehrambenog smjera, u kojoj je učio kemiju prema gimnazijskom programu.

- Svaki početak je težak. Pripremam se pomno za nastavu, a uspostavio sam i dobru komunikaciju s učenicima - kaže. Problem s nestručnim nastavnicima postoji u gotovo svakoj međimurskoj osnovnoj školi. Zbog nedostatka nastavnika nekih predmeta događa se da matematiku i fiziku predaju nastavnici hrvatskog, fiziku informatičari, a umjesto pedagoga rade stručnjaci iz drugih struka.

- Problem je naći posao i podučavati predmet koji si završio. Ja sam završila hrvatski jezik, a predajem matematiku i fiziku - kaže učiteljica, koja je u prosincu primila diplomu na promociji novih 56 dipl. učitelja. Mirjana Krnjak, pomoćnica predstojnika Ureda državne uprave u Međimurskoj županiji kaže kako se podaci o tome koliko je nestručnjaka u školama stalno mijenjaju jer škole objavljuju natječaje i neke uspiju zaposliti odgovarajuće nastavnike.

- Najteže je pronaći nastavnike fizike, matematike i stranih jezika te pedagoge, defektologe, psihologe i knjižničare - kaže. Nastavnici koji nisu stručni za predmet koji predaju zapošljavanju se na određeno, a škola svakih pet mjeseci mora objaviti natječaj, sve dok se ne izaberu stručnjaci.

S Učiteljskog fakulteta u Čakovcu svake godine izlazi na desetke diplomiranih učitelja, no nedovoljno ih je iz tzv. prirodnih predmeta i stranih jezika. Ravnateljica OŠ Kotoriba Snježana Matoš upozorava kako godinama muku muče s učiteljima engleskog jezika, jedne od najtraženijih struka. Trebaju dva takva stručnjaka. Do kraja polugodišta prošle godine kod njih je radila nastavnica engleskog i jedna apsolventica. Obje su putovale iz Čakovca.

Predaje im apsolventica
- U drugom polugodištu uopće nismo imali učitelja engleskog. Na početku ove godine uspjeli smo dobiti profesoricu, koja je iz obližnjeg Donjeg Vidovca, a u nižim razrednim odjelima ponovno predaje apsolventica - upozorava na problem ravnateljica škole Snježana Matoš.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije