Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRHUNAC EPIDEMIJE TEK SLIJEDI

Školama haraju gripe i viroze. Roditelj školarca: Više od polovice učenika nije na nastavi

Ilustracija
Foto: Nino Strmotic/PIXSELL
1/3
VL
Autor
Romana Kovačević
01.02.2020.
u 08:12

Djeca do 14 godina ove sezone najviše obolijevaju od gripe

Osmogodišnji dječak koji je preminuo na Jedinici intenzivnog liječenja u splitskom KBC-u od posljedica gripe, dvanaesta je žrtva gripe ove sezone. Posljednjih tjedan dana bio je u komi jer je virus djetetu zahvatio mozak i izazvao encefalitis, što je jedna od najrjeđih i najtežih posljedica gripe.

Upravo djeca do 14 godina ove sezone najviše obolijevaju od gripe, a najčešće je riječ o tipu B. Uz gripu haraju i viroze pa su najviše na udaru predškolska i školska djeca.

VIDEO Docent Marko Kutleša o epidemiji gripe

– U razredima koji inače broje od 23 do 27 đaka, ovih je dana na nastavi u svakom od njih samo 10 do 12 učenika – opisao nam je jedan tata situaciju u OŠ Remete.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, među pristiglim prijavama gripe stopa incidencije najveća je u djece predškolske dobi pa je među prijavljenim slučajevima najviše oboljelih u dobi između pet i šest godina. Najveće stope oboljelih zabilježene su na području Koprivničko-križevačke, Ličko-senjske i Šibensko-kninske županije.

– Sezona gripe zasad je blaga, broj prijava gripe u posljednja četiri tjedna manji je u odnosu na isto razdoblje prethodne sezone. Vjerojatno tek slijedi intenzivnije razdoblje širenja bolesti, ali ne možemo to tvrditi – kaže dr. Vesna Višekruna Vučina, epidemiologinja iz HZJZ-a. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije