Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O pomilovanjima

Škare Ožbolt: Predsjednik nema vremena i mora se osloniti na mišljenje Komisije

Vesna Škare Ožbolt
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
04.02.2016.
u 10:20

Različiti su kriteriji, iako je to institut u rukama predsjednice, ona nema previše vremena za razmišljanje o tome, kaže Škare Ožbolt

Bivša ministrica pravosuđa i povratnica u HDZ, Vesna Škare Ožbolt na televiziji N1 komentirala je razrješenje Vladimira Šeksa s pozicije savjetnika predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, nakon što je priznao da je utjecao na pomilovanje svog bivšeg pomoćnika Vanje Goldbergera.

"Gotovo svi predsjednici koji su do sada bili imali su kontroverznih pomilovanja. Ministarstvo pravosuđa predlaže Komisiji koga treba pomilovati, a koga ne. U moje vrijeme moje ministarstvo nije se slagalo s pomilovanjem za ratne zločince, dilere, silovatelje, pedofile – to su bili neki standardi. No, tada je, usprkos tome, predsjednik Mesić pomilovao jednog ratnog zločinca i dilera droge.

Različiti su kriteriji, iako je to institut u rukama predsjednice, ona nema previše vremena za razmišljanje o tome. Kriteriji nisu jasni, mada je uobičajeno da se razmatra ponašanje i vrijeme provedeno u zatvoru, djelo koje je izvršio, obiteljska i cjelokupna situacija. Nažalost, nema obrazloženja zašto je netko pomilovan, a netko odbijen, s tim da objavu ovoga drugog priječi odluka Ustavnog suda. Treba utvrditi jasnu proceduru i kriterije", rekla je Vesna Škare Ožbolt.

Prema njezinim riječima taj institut postoji od 1990. Kaže da Komisija dobiva puno zahtjeva i svi se obrade, ali vrlo je malo onih koji dobiju pomilovanje – samo 10 do 15 posto.

Na pitanje kad stigne prijedlog za pomilovanje, provjerava li ga još neka služba u Uredu predsjednik, Ožbolt kaže.

"Ja sam isto bila član Komisije, a bila sam i savjetnica predsjednika – po mom iskustvu to uvijek prođe ruke savjetnika, bar popis obrazloženja. U vrijeme predsjednika Tuđmana bilo je dosta pomilovanja u odnosu na predsjednike nakon njega, ali obrazloženje je uvijek išlo – ili bi ga razmatrala ja ili savjetnik za unutarnju sigurnost, ali uvijek bi prošlo nekoliko ruku prije potpisa. Predsjednik komisije bi dobio termin i obrazložio svoje odluke, jer naprosto predsjednik nema vremena i mora se osloniti na mišljenje Komisije".

>> Sulić je pomilovan zbog iznimno teškog zdravstvenog stanja

Komentara 5

SH
Shaman
11:03 04.02.2016.

Istinaje da predsjednica nema vremena da prouči sve mmolbe za pomilovanje i da se mora osloniti na komisiju, ali isto tako je istina da su predjednici prije postavljali kriterije po kojima je onda komisija za pomilovanje radila. Očito su predsjedničini kriteriji sad dosta drukčiji nego su bili do sada.

DA
darwil
11:43 04.02.2016.

Nema vremena ? Mora učiti i polaziti predavanja za doktorat, treba joj i odobriti plačeni dopust po deset dana mjesečno.Gđa Ožbolt molim ne talasajte.

Avatar ARENA
ARENA
12:37 04.02.2016.

Jedna plavuša, druga plavuša....čekamo treću :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije