Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAMPANJA KLEVETE?

Skandal zbog varanja u šahu poprima novu dimenziju: Niemann tužio za 100 milijuna dolara

pixabay
21.10.2022.
u 14:15

Mladi velemajstor tvrdi da su se optuženici urotili kako bi uništili njegov ugled i karijeru

Američki šahovski velemajstor Hans Niemann tuži suparnika Magnusa Carlsena za najmanje 100 milijuna dolara nakon što ga je svjetski prvak optužio za varanje, prenosi BBC. U skandalu koji je potresao šahovski svijet, Niemann je odlučio uzvratiti udarac, pa će osim Carlsena tužiti i platformu za online šah Chess.com koja je objavila izvješće u kojem stoji da je vjerojatno varao u više od 100 online šahovskih partija.

Niemann kaže da su se optuženici dogovarali kako bi uništili njegov ugled i ostavili ga bez sredstava za život. Niemann (19) optužio je Carlsena da je pokrenuo kampanju klevetanja protiv njega u suradnji s Carlsenovom online šahovskom tvrtkom Play Magnus i platformom Chess.com, koja je odlučila kupiti Play Magnus.

On traži odštetu "kako bi se oporavio od razorne štete koju su optuženici nanijeli njegovom ugledu, karijeri i životu tako što su ga grubo oklevetali i nezakonito se dogovarali da ga stave na crnu listu profesije kojoj je posvetio život", navodi se u tužbi.

Odvjetnici Chess.coma Niemannove su optužbe ocijenili neutemeljenim, budući da je on sam priznao da je varao kada je bio mlađi. Dodali su da se kompanija "veseli što će dokazati istinu u ime svog tima i svih poštenih šahista".

Niemann je tužbu podnio i protiv velemajstora Hikarua Nakamure zbog ponavljanja optužbi o varanju tijekom video prijenosa na platformi Chess.com. Carlsena mnogi smatraju najvećim šahistom svih vremena, ali je u rujnu izgubio od Niemanna.

31-godišnjak je optužio Niemanna za varanje i sugerirao da je njegov uspon u šahovskom svijetu bio prebrz da bi mu se vjerovalo. Niemann je na to odgovorio da se Carlsen jednostavno nije mogao nositi s porazom od tinejdžera te da mu je želio uništiti reputaciju i osigurati da ga on više nikad ne pobijedi.

Niemann je ranije priznao da je varao u dva navrata, kada je imao 12 i 16 godina, ali je demantirao tvrdnje je činio u službenim natjecateljskim mečevima. Ni Carlsen ni Chess.com nisu pružili konkretne dokaze za svoje optužbe za varanje.

VIDEO: Znate li od čega je napravljena popularna čokoladica KitKat? Ovo sigurno niste znali!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije