Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
a ponuda dobra

Sisvetsko cvijeće: Cvjećari očajni, uvoznici odnose sve

cvjecari,tea hubak,portal
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
30.10.2013.
u 19:45

Uvoz krizantema i multiflora čini čak polovicu ukupnog uvoza cvijeća teškog 50 milijuna dolara

Mi se s krizantemama mučimo od travnja, a uvoznici nekoliko dana i peterostruko više zarade. Što mislite koliko su nas koštale režije, voda, zaštitna sredstva, folije, benzin... – jada se cvjećarica na zagrebačkom Kvatriću.

Procvjetale ranije

Iako se s približavanjem blagdana Svih svetih sve teže provući pokraj štandova i klupa zatrpanih lončanicama krizantema, multiflora i rezanog cvijeća – a i sve popularnije kineske plastike – sisvetsko se cvijeće zasad više gleda nego kupuje. Cvjećarima je prejeftino, kupcima i dalje preskupo. Mnogi još mjerkaju domaću ponudu na tržnicama uspoređujući veličinu i cijenu s ponudom u trgovačkim lancima od kojih su se mnogi i ove godine pobrinuli za najjeftiniju cijenu, ponegdje i 7,99 kuna po lončanici, dok se one najmanje na tržnicama cijene na 10, a na grobljima i 20 kuna.

– Žute su krizanteme dosta podbacile. Zbog vrućina su procvjetale i dva tjedna ranije – kaže Tea Hubak iz Mraclina. Obitelj svake godine iznova važe argumente za i protiv cvjećarskog biznisa od kojega se, tvrdi Tea, prije moglo dobro živjeti, a sada se jedva pokriju svi troškovi.

Cvjećari su zbog toga i te kako kivni na uvoznike koji, prema podacima Hrvatske gospodarske komore, posljednjih godina uvoze 32 milijuna kilograma cvijeća za 45-50 milijuna dolara godišnje. Samo sisvetskih krizantema i multiflora godišnje uvezemo za više od 25 milijuna dolara. Domaća proizvodnja ne podmiruje ni 10% hrvatskih potreba, a izvoz nam je jedva 1,8 milijuna dolara.

– Plaćamo PDV i sve druge obveze državi, a njoj nikad nije palo na pamet da bismo subvencioniranom proizvodnjom i mi izvozili – kaže Jožica Varvir iz OPG-a Varvir iz Malog Bukovca. Priznaje da je bilo lakše kad “nisu bili u sustavu”, a otkako im uvoznici diktiraju cijene, i sami robu prodaju trgovcima.

– Taj ćemo novac vidjeti tek oko Uskrsa – žali se Jožica. Njihov OPG s još osam cvjećara zadruge Varaždinski cvijet te udruga cvjećara Ludbreg čine čak 8 od 10% preostale hrvatske proizvodnje, tvrdi ona. Posao s krizantemama i multiflorama ove je godine “urodio” sa 20.000 lončanica, koje prodaju po prosječnih 25 kuna. U posao su, govori, uložili oko 100.000 kuna, a s 12 kuna prosječne zarade po lončanici uprihodovat će oko 240.000 kuna podijeljenih na šest mjeseci posla i šest radnika u obitelji, dok “mali” koji nisu u sustavu PDV-u u tom biznisu fušare i redovito primaju socijalnu pomoć. – Pola prodaje onog tamo štanda uvoz je “na crno” iz BiH, dok smo mi kao registrirani proizvođači za pelcere za oko 25.000 multiflora i 6000 krizantema Nizozemcima morali platiti licenciju od 2500 eura – kaže pak Aleksandar Jantol iz OPG-a Mađarić.

Lampaše pune pjenom

Između lončanica za 10 do 50 kuna, rezanih krizantema po 8 ili špina za 4 kune, još se teže odlučiti za lampaš ili svijeću za posljednja počivališta najmilijih, kakvi su često najjeftiniji u trgovačkim lancima.

– No koliko gore – pita Vlatka Horvat iz obrta Turek. Tvrdi kako su uvozni lampaši punjeni pjenom koja je lakša i brže gori od parafina iz njihovih svijeća. Najveći njihov lampaš od 20 kuna gori i tjedan dana, uvozni ni tri dana.

>>Cvjećarica hobi pretvorila u posao. Mladima poručila da slijede snove

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije