Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Propao pokušaj izbora predsjednika

Sisačko vijeće pola godine bez “kormila”

Pravaši napustili sjednicu ne želeći se izjasniti o prijedlogu
Foto: Nikola Čutuk/ PIXSELL
20.03.2014.
u 10:04

O prijedlogu ljevice za HNS-ova kandidata Ivana Đumbira nije se ni glasovalo, jer nije bilo kvoruma

Još od lani sisačko Gradsko vijeće funkcionira bez čelnog čovjeka, a prvi pokušaj da se predsjednik konačno izabere nije uspio na jučerašnjoj sjednici. Dapače, tijekom posljednjih pet mjeseci u vijećničke klupe nije stiglo ni jedno predloženo ime za tu funkciju, što je pokazalo i nemogućnost dogovora unutar vladajuće koalicije SDP- HNS-HSU, sve do sada. Naime, uz podršku laburista prikupili su 12 potpisa podrške HNS-ovom Ivanu Đumbiru.

Ustupak HNS-u?

Iako se najavljivala kandidatura iz redova prevladavajuće stranke, SDP je to mjesto odlučio prepustiti slabijem partneru. Ipak, do glasovanja nije ni došlo zbog nedostatka kvoruma jer su sjednicu prvo napustili pravaši, a zatim i HDZ-HSP A. Starčević-HSS-HSLS pa će biti nastavljena u srijedu. Podsjetimo, mjesto predsjednika odmah nakon lokalnih izbora pripalo je HSP-ovu Zdenku Korenu kao svojevrsna zamjena za “ruke” dvojice pravaša, no ubrzo je došlo do njegove smjene uz neočekivanu podršku Starčevićevaca. Obilježen je time i raspad pokušaja formiranja desne većine. Od tada Vijeće vodi potpredsjednik, laburist Ivica Rendulić. Stoga ne čudi da se Zdenko Koren i Milan Ivanković jučer nisu željeli izjasniti o ovom prijedlogu, uvrštenom na sam kraj dnevnog reda.

Neka osiguraju glasove

– Ne želimo sudjelovati u ovome izboru, s obzirom na krizu u Gradskom vijeću smatramo da se o tako važnom pitanju mora odlučivati na početku sjednice- kratko je pojasnio Koren. Inače, lijeva koalicija nema potrebnu većinu među 25 vijećnika za rješavanje ovog pa ni drugih pitanja. Nedostaje joj jedan glas, desnica ih ima 11, a dva su “samostalnih” pravaša. Time kod donošenja važnih odluka ostaje otvoren prostor i za razne interesne dogovore.

– Gradsko vijeće funkcionira bolje i složnije nego u prijašnjem mandatu. O postupku oporbe koja je kukavički otišla, umjesto da se izjasnila, odlučit će građani na idućim izborima-kaže Ikić Baniček napominjući kako će Savjet vijećnika morati donijeti odluku, makar prijedlog i ne prošao. Desnica pak odgovornost prebacuje na poziciju.– Moraju imati odgovornost te ukoliko žele predsjednika osigurati za to glasove- kazao je HDZ-ov Ivica Valent.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije