Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kritizirali zaduživanja

Sisačka oporba: Novac se podiže za "politički šminkeraj"

krapljan
Nikola Cutuk/PIXSELL
26.05.2015.
u 12:06

Kredit kod HBOR-a vladajući dižu uz 4 posto kamata, s počekom od pet godina, pa će otplata početi tek nakon 2021. godine

"Dužničko ropstvo" tema je bila današnje tiskovne konferencije sisačkog HDZ-a i HSLS-a. Te dvije stranke osvrnule su se na zaduženje od 50 milijuna kuna, koliki je kredit Grad odlučio podići u HBOR-u za 26 projekata društvenog značaja i komunalne infrastrukture. Oni smatraju da se novac diže za "politički šminkeraj"

 - Nismo protiv društvenih i komunalnih projekata nego protiv načina njihovih financiranja. Svi upozoravaju da će kamate rasti, a pješačke i biciklističke staze i Aqua park nisu baš toliki prioriteti za rizik koji prijeti, i zaduženje koje će otplaćivati netko drugi" – rekao je čelnik sisačkog HDZ-a Željko Krapljan.

Naime, kredit kod HBOR-a vladajući dižu uz 4 posto kamata, s počekom od pet godina, pa će otplata početi tek nakon 2021. godine. HDZ i HSLS upozoravaju i na nejasnoće u planiranim projektima.

 - S tri milijuna kuna nemoguće je kupiti i urediti zgradu Hrvatskih šuma, čiji je prostor namijenjen udrugama. Dakle, trebat će još novca. Dva milijuna kuna planiraju za Vodeni park u Capragu na mjestu sadašnjeg bazena. Koliko će koštati njegovo uređenje, troškovi režija, održavanje i tko će moći si to priuštiti obzirom na socijalnu sliku tog dijela Siska. Ukupno gledajući tih 50 milijuna kuna će se potrošiti, a ništa kvalitetno neće donijeti gradu, ništa što će stvoriti novu vrijednost ili radna mjesta, rekao je Krapljan.

Miljenko Žamarija, predsjednik HSLS-a Sisak ponovio je pitanje zbog čega se za financiranje takvih projekata ne koriste europski fondovi.

 - Mi se zadužujemo, plaćat ćemo kamate, a besplatan novac stoji u EU fondovima. Zar se nije gradonačelnica Kristina Ikić Baniček hvalila da je stručnjak za EU fondove i da ima svoj tim s projektima za izvlačenje novca iz fondova. Gdje su sada ti projekti? SDP je svjestan da gubi izbore i sada se snalazi an svakakve načine -  rekao je Žamarija.

Na novinarsko pitanje kako uspoređuje tvrdnju da je ovo zaduženje od 50 milijuna kuna dužničko ropstvo, a HDZ i HSP AS je potpisao ugovor od 150 milijuna kuna leasinga za sportsku dvoranu s opcijom dodatnih 225 milijuna kuna, što je spriječeno u zadnji čas Željko Krapljan je rekao:

 - HDZ je bio u tom projektu, no tada je gradonačelnik bio Dinko Pintarić. Mi nismo pravni sljednici pojedinih ljudi i njihovih odluka. Ja sam i tada bio protiv toga, no Dinko Pintarić je bio čelnik HDZ-a i gradonačelnik tada" – rekao je Krapljan. Naime, HDZ i HSP, kasnije HSP AS, 2008. su za sportsku dvoranu, koja nikad nije zgotovljena potpisali ugovor o leasingu za 150 milijuna kuna. Nekoliko godina nakon toga pripremljen je aneks ugovora kojom cijena dvorane skače na 471 milijuna kuna (uključujući otkup), no to je stopirano. Po tom planu narednih 26 godina Grad je za dvoranu trebao plaćati po 18 milijuna kuna godišnje za sportsku dvoranu. SDP-ova vlast nije nastavila projekt, a nedovršeni objekt trenutačno je u rukama Hypo banke.

>> Grad Sisak diže kredit od 50 milijuna kuna, novcem će financirati 26 projekata

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar mirica19
mirica19
12:08 26.05.2015.

Ma kad se Hrvatska 'očisti' od SDP-a, svima će nam biti lakše.

JE
Jelenko18
12:22 26.05.2015.

Uskoro ce biti bolje neka se samo vlast izmjeni....

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
17:47 26.05.2015.

Nisu oni protiv projekata, kao sto i sami kazu, samo im je krivo sto se oni nisu sjetili dok su bili na vlasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije