Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROCJENE BILLA GATESA

'Siromašne će zemlje u najboljem slučaju zaostajati 6 do 8 mjeseci s nabavkom cjepiva'

FILE PHOTO: Bill Gates, Co-Chair of Bill & Melinda Gates Foundation, attends a conversation at the 2019 New Economy Forum in Beijing
Foto: JASON LEE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
27.01.2021.
u 11:12

Fondacija Billa i Melinde Gates do sada se obvezala odvojiti 1,75 milijardi dolara za borbu protiv pandemije COVID-a 19

Siromašnije zemlje u najboljem će slučaju zaostajati 6 do 8 mjeseci s nabavkom cjepiva protiv covida-19 u odnosu na bogatije zemlje, procijenio je u srijedu filantrop Bill Gates.

U intervjuu za Reuters Gates je kazao da je raspodjela cjepiva izuzetno veliki problem koji izlaže pritisku globalne institucije, vlade i proizvođače lijekova.

"Svaki je političar pod pritiskom da se izbori da svoju zemlju dovede na početak reda", kaže Gates.

Fondacija Billa i Melinde Gates do sada se obvezala odvojiti 1,75 milijardi dolara za borbu protiv pandemije COVID-a 19 uključujući u okviru programa COVAX za pravednu raspodjelu cjepiva koji vodi Svjetska zdravstvena organizacija.

Plan je COVAX-a raspodijeliti do kraja godine 2,3 milijarde doza cjepiva među kojima 1,8 milijarda doza besplatno za siromašne zemlje. Nada se da će prve isporuke biti realizirane u veljači.

Gates kaže da će raspodjela cjepiva preko COVAX-a u početku biti skromna.

Gates je u srijedu u pismu u kojemu objavljuje prioritete fondacije, napisao kako vjeruje da će ljudi koji žive u bogatijim zemljama svjedočiti kraju pandemije i povratku normalnom životu do kraja godine, pod uvjetom da cjepljenjem bude obuhvaćeno 70 do 80 posto stanovništva.

Dodao je kako je pandemija rezultirala i nečim dobrim - značajnim ubrzavanjem u razvoju cjepiva poput onog koji počiva na tehnologiji glasničke RNK koju koriste tvrtke BioNtech/Pfizer i  Moderna.

Komentara 14

Avatar I Shot Kunta Kinte
I Shot Kunta Kinte
11:25 27.01.2021.

Je li se on cijepio? Je li mu se obitelj cijepila? Moze li to i dokazati ako jeste? Bill Gates je prijetnja drustvu, njega se mora pod hitno uhititi i procesuirati za zlocine protiv covjecnosti.

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
11:30 27.01.2021.

Koji epidemiolog je sad ovaj?

DU
Deleted user
12:00 27.01.2021.

"filantrop Bill Gates." Buahahahahahahahahahaha..... "Odvojio" 1,75 milijardi da zaradi 175 milijardi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije