Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raspodjela plijena

Podjela na tri etničke jedinice: Siriju dijele po modelu BiH

A boy rides a bicycle past a man sitting on rubble of a damaged house in the rebel held historic southern town of Bosra al-Sham, Deraa, Syria February 23, 2016. REUTERS/Alaa Al-Faqir      TPX IMAGES OF THE DAY
Foto: Reuters/PIXSELL
01.03.2016.
u 20:00

Zlatko Dizdarević: SAD je u BiH već dovodio sirijske disidente da ih upozna s Daytonom

Pregovori koji su najavljeni za 9. ožujka u Ženevi između sirijskog režima i oporbe, ako na snazi ostane prekid vatre, mogli bi završiti kao oni u Daytonu koji su zaustavili krvoproliće i podijelili BiH na dva entiteta, Federaciju i Republiku Srpsku, koji su ostali u sklopu države BiH.

I Amerikanci i Rusi sve više teže takvom načinu rješavanja sirijskog rata kojim bi Sirija bila podijeljena na tri etničke jedinice, kurdsku, sunitsku i alavitsku, koje bi bile u sklopu jednog federalnog uređenja u okviru sirijske države.

Balkanski scenarij

To je jasno kazao i američki državni tajnik John Kerry rekavši da Washington ima alternativni scenarij, plan B koji bi uključio podjelu Sirije. Naime, Kerry nije skrivao da su namjere Washingtona zapravo ponavljanje balkanskog scenarija u Siriji aludirajući na rješavanje rata u BiH ističući kako se ne smije dugo čekati jer bi to moglo biti prekasno za očuvanje cjelovitosti Sirije. Također, ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov kazao je kako Rusija nema nikakvih prepreka da Kurdi u Siriji proglase svoju autonomiju ili federalnu jedinicu ako to neće utjecati na integritet i suverenitet vanjskih granica Sirije.

Analitičari to smatraju ruskim prihvaćanjem američkog plana o balkanizaciji Sirije i podjeli na tri federalne jedinice.

– Plan o federalizaciji Sirije poput BiH nije nešto novo – smatra Zlatko Dizdarević, bivši diplomat i ekspert za Bliski istok, ističući kako se o tome govori već najmanje dvije godine.

– Taj je plan na liniji starog američkog plana o dekomponiranju i promjeni granica općenito na Bliskom istoku. Strateški američki plan da se ondje stvori sunitska, kurdska i alavitska država sada se prenosi samo na Siriju umjesto na cijeli Bliski istok. Sjećam se da su prije dvije-tri godine američke organizacije koje su došle u BiH dovele sa sobom sirijske disidente na jednu konferenciju u Sarajevo na kojoj se analizirala realnost BiH na osnovi Daytonskog sporazuma kao nešto što je idealno i apsolutno uspjelo – kaže Dizdarević naglašavajući kako je poznato da taj američki plan B dugo postoji i da je to njihova želja, a moguće je da su sada o tome razgovarali i s Rusima kao jednom od mogućnosti rješenja problema u Siriji.

Turska je protiv

– Ne vjerujem da će Rusi prihvatiti bilo kakav plan kojim bi se mijenjale vanjske granice Sirije. Moguće je da unutar granica Sirije dođe do podjele na entitete ili neke vrste županija, što je jedino realno očekivati, ali smatram da konfederalni plan apsolutno ne dolazi u obzir – kaže Zlatko Dizdarević.

Analitičari upozoravaju da Turska nikada neće prihvatiti nikakvu kurdsku autonomiju unutar Sirije, što bi značilo stvaranje sirijskog Kurdistana i ugrožavanje turskog suvereniteta.

>>Nakon poraza ISIL-a nastat će tri nove države

>>UN kreće s dostavljanjem pomoći Sirijcima pod opsadom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije