Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZGOVOR ZA NAPAD

Sirijski predsjednik: Zapad i SAD su fabricirali izvještaje o kemijskom napadu

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad danas je izrazio zadovoljstvo pobjedom svojih postrojba u Alepu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
13.04.2017.
u 15:56

U intervjuu za AFP rekao je kako nije bilo nikakve naredbe za napad.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad kazao je kako su izvještaji o kemijskom napadu od strane njegovih snaga '100% fabricirani".

U intervjuu za AFP rekao je kako nije bilo nikakve naredbe za napad.

- Naš dojam je da je Zapad, uglavnom SAD, u dosluhu s teroristima. Oni su proizveli cijelu priču kako bi imali izgovor za napad - izjavio je al-Assad.

Sirijska vojska objavila je u četvrtak kako je zračni napad koji je kasno u srijedu izvela koalicija predvođena SAD-om pogodio skladište otrovnog plina koje pripada Islamskoj državi, oslobodivši otrovni plin koji je ubio "stotine" ljudi, no koalicija odbacuje da je provodila operacije na tom području. 

U priopćenju vojske koju je u četvrtak prikazala sirijska državna televizija stoji kako je incident u istočnoj provinciji Deir al-Zor dokazao da Islamska država i militanti povezani s Al-Kaidom "posjeduju kemijsko oružje". 

Pukovnik američkih zračnih snaga i glasnogovornik koalicije John Dorrian rekao je kako ondje i u tom vremenu nisu izvodili zračne napade. 

"Tvrdnja Sirije je netočna, te je vjerojatno namjerna dezinformacija", naglasio je Dorrian za Reuters. 

Rusko ministarstvo obrane istaknulo je kako nema informacije o ubijenima u sirijskoj provinciji Deir al-Zor, rekao je u četvrtak glasnogovornik Igor Konašenkov, a prenijela novinska agencija RIA.  

Dodao je kako je Rusija poslala dronove na to područje kako bi ispitala situaciju

Sirijski opservatorij za ljudska prava, organizacija sa sjedištem u Londonu, objavila je kako je u napadu u Deir al-Zoru u četvrtak poginulo sedam civila, a ozlijeđeno 70 ljudi

SAD je prošlog tjedna krstarećim raketama napao sirijsku vojnu zračnu luku kao odgovor na smrtonosni napad otrovnim plinom u provinciji Idlib za kojeg je Washington optužio vladu predsjednika Bašara al-Asada. 

Sirija i njezina saveznica Rusija odbacile su te optužbe, a Moskva tvrdi da je otrovni plin iz tog napada pripadao pobunjenicima

Američki napad na sirijsku bazu bio je prvi put da je Washington namjerno i direktno ciljao na sirijsku vladu. SAD paralelno provodi bombardiranje Islamske države u istočnoj Siriji. 

>> 'Assad je lažno optužen za kemijski napad. Imamo informacije da se spremaju novi!'

>> Sirijski dnevnik Večernjakova reportera: Nakon intervjua s Assadom počeo je pakao

Ključne riječi

Komentara 12

KI
kimi
18:24 13.04.2017.

Isto kao i Sadamovo hemijsko oružje. Deja vu.

BA
babovac
17:24 13.04.2017.

Ma nije moguće, Zapad nikad ne laže.

HO
horvat@ozren
22:11 13.04.2017.

Sirijski opservatorij za ljudska prava, organizacija sa sjedištem u Londonu...najjači su nema im premca u laganju, svaka im čast

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije