Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIPA GA PRIVELA

Zoran Mamić ostaje na slobodi, ali bez osobnih dokumenata

Zoran Mamić napušta sud u Sarajevu nakon saslušanja o izručenju
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/14
19.05.2021.
u 19:52

Zorana je kod suda dočekao brat Zdravko, koji je poručio kako se super osjeća i uživa u životu te da su oni naučili i gubiti i pobjeđivati

Osuđeni Zoran Mamić jučer je priveden na sud u Sarajevu, a iz sudske je zgrade izašao kao slobodan čovjek. Izrečene su mu, pak, određene mjere opreza.

Tamošnja državna agencija za istrage i zaštitu SIPA privela je Zorana Mamića jučer ujutro u Međugorju te ga odvezla u svoje prostorije u Sarajevu. Priveden je na temelju Interpolove tjeralice, raspisane nakon što se bivši trener Dinama 10. svibnja nije javio u Remetinec kako bi započeo služenje kazne od četiri godine i osam mjeseci za izvlačenje novca iz Dinama. Naše Ministarstvo pravosuđa odbilo je, podsjetimo, molbu mlađeg Mamića da mu se dopusti služenje kazne u BiH, čiji je također državljanin.

Istodobno, Županijski sud u Zagrebu, kao sud izvršenja, nije prihvatio njegov zahtjev za odgodu odlaska u zatvor. Mamić se, pak, trenutačno ne planira vraćati u Hrvatsku. Raspisani su, stoga, europski uhidbeni nalog i Interpolova crvena tjeralica, koja vrijedi za cijeli svijet. Nakon kriminalističke obrade u SIPA-i, Mamić je predan Sudu BiH u Sarajevu. Utvrđivalo se, među ostalim, ima li Zoran Mamić važeće dokaze o posjedovanju bosanskohercegovačkog državljanstva.

Podsjetimo, BiH u pravilu ne izručuje svoje državljane našem pravosuđu. No, na ročištu se jučer nije vijećalo o Mamićevu izručenju našoj zemlji jer, kako doznaju tamošnji mediji, Hrvatska još nije poslala molbu za izručenje. Odlučeno je, tako, da ostane na slobodi, no morao je predati osobne dokumente, a obvezan je i javljati se policiji jednom tjedno.

I da to poželi, ne bi trenutačno mogao napustiti susjednunam zemlju. Sličnu proceduru prošao je i Zdravko Mamić, koji je još ranije postao lice s tjeralice, no ona je raspisana u drugom sudskom postupku protiv braće Mamić, a gdje ih se tereti za zločinačko udruživanje. Njega je BiH odbila izručiti.

VIDEO Zoran Mamić priveden u Međugorju

Na sarajevski sud Zoran Mamić je stigao u društvu odvjetnika Zdravka Rajića i Davora Martinovića. U blizini suda ga je, pak, čekao brat Zdravko, koji je tamošnjim medijima poručio kako se “super osjeća i uživa u životu” te da su on i brat “naučili i gubiti i pobjeđivati”. A što se Zdravka Mamića tiče, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, po svemu sudeći, neće ni odlučivati o njegovoj molbi da služi kaznu u BiH jer za to, navodno, nema zakonskih pretpostavki.

Po zakonu, resorni je ministar dužan odlučivati o takvoj molbi na zahtjev domaćeg pravosudnog tijela. Županijski sud u Osijeku još je prije dao negativno mišljenje na tu molbu Zdravka Mamića pa spomenuti zahtjev nije ni poslao na adresu Ministarstva. Baš kao što je to u slučaju brata mu Zorana učinio zagrebački sudac izvršenja, tako je i njegov osječki kolega odbio Zdravku Mamiću zahtjev za odgodu odlaska na izvršenje kazne. Protiv njega će, stoga, za nekoliko dana, odnosno kada za to prođe potrebna procedura, raspisati novi europski uhidbeni nalog te nova domaća i strana tjeralica.

Inače, za mjesec dana će se navršiti tri godine otkako je Zdravko Mamić pobjegao u BiH, dan uoči izricanja prve presude na osječkom sudu.

Video: Zdravko Mamić pjeva hajdučku pjesmu

Ključne riječi

Komentara 68

BR
Breoxs
09:33 19.05.2021.

To su formalne radnje! Mogli su mu reći da dođe sam, ali ovo privođenje od strane maskiranih službenika SIPA-e za neuki puk stvara dojam ozbiljnosti sustava. Bit će 2 dana u pritvoru i nakon toga će biti pušten.

BR
brandogdjejemarija
09:17 19.05.2021.

U BiH se sve može kupiti.

BR
Breoxs
09:46 19.05.2021.

Do sada su na Mamiću zarađivali Čedo Prodanović, Jadranka Sloković, Veljko Miljević, suci Krušlin, Vekić, Sessa, a sada je vrijeme da nešto novčića spreme i njihovi kolege u BiH. Srećom pa Mamić ima nešto ušteđevine, a i hrvatsko iskustvo, pa će lako riješiti ovu, neupućenom čovjeku, dramatičnu situaciju. Nema ti ni D od drame.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije