Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
brodogradnja

Sindikat metalaca: Neka Popijač radi tri smjene umjesto da šeće

'za dalmaciju...07.02.2010. rijeka....brodogradiliste 3 maj Photo: Goran Kovacic/PIXSELL'
'Goran Kovacic/PIXSELL'
14.10.2011.
u 14:38

Otkako je počela predizborna kampanja nitko ne govori o brodogradnji, kažu čelnici sindikata.

Ovakvo je stanje neodrživo. Otkako je počela predizborna kampanja, nitko više ne spominje brodogradnju. Upitne su isplate plaća. Nema novih ugovora ni poslova. Sve stoji. I privatizacija i restrukturiranje. Apeliramo na ministra gospodarstva Đuru Popijača da radi u tri smjene, a ne da šeta po Hrvatskoj, kazali su na tiskovnoj konferenciji čelnici Sindikata metalaca Hrvatske, odnosno povjerenici SMH hrvatskih brodogradilišta, i "velikih" i "malih".

– Brodosplit gradi samo jedan brod za Jadroplov. Nikakvih drugih narudžbi nema. Pitam premijerku Kosor i ministra Popijača – razmišljaju li odakle će splitski škver dogodine isplaćivati plaće? Na čekanju je 700 radnika, kupoprodajni ugovor nismo vidjeli. Ako se nastavi ovakvim tempom, nema šanse da opstanemo, vjerojatno ćemo u stečaj – upozorava Joško Franić, povjerenik SMH u Brodosplitu.

Nisu vidjeli nacrte kupoprodajnih ugovora

– Nepovratno smo izgubili šest mjeseci. Vrijeme je da se otkrije kakvi su planovi za hrvatsku brodogradnju. Treba za dva mjeseca početi i okončati razgovore sa zadarskom Tankerskom plovidbom kako bi se ugovorila gradnja četiriju  brodova, od kojih bi se dva gradila na splitskim navozima. To je jedino rješenje. U protivnom, najrealnije je kad se nema posla ići u stečaj. Svaki dan nerada u brodogradnji državu stoji 3 milijuna dolara – poručio je Vedran Dragičević, predsjednik SMH.

Sindikalisti ističu da u 3. maju nisu vidjeli nacrte kupoprodajnih ugovora, da je jutros u Brodotrogiru boravio Nenad Končar (sin poduzetnika Danka Končara) u vezi s privatizacijom, ali njima nije dostavljen kupoprodajni ugovor, da je Nauta-Lamjana jučer otišla u stečaj i kako je samoborski DIV kazao da nema novca za kupnju Brodosplita...

– Za teško stanje u brodogradnji krivicu dijele ministar Popijač, uprave brodogradilišta i tržište koje je ipak dvostruko manje nego prethodnih godina – smatra Vedran Dragičević.

Brodogradnju uništila politika

Prema mišljenju članova SMH, hrvatsku brodogradnju uništila je politika jer naši se političari bave sami sobom. Samo splitskom škveru obećali su gradnju devet plovila. Krajem  veljače Brodosplitu je skinuta zabrana ugovaranja novih plovila, a samo dan kasnije u škver je pobjedonosno stigla premijerka Kosor i najavila gradnju brodova. Kako tada, tako i danas.

Brodograditelji će pomno pratiti stanje idućih mjesec dana. Ako se ništa ne pomakne, donijet će odluke koje, najavljuju iz SMH, neće biti pomirljive.

Komentara 14

TJ
TataEU-Janez
12:52 16.10.2011.

Ovi sindikalci su stvarno pretjerali u svojim zahtjevima ..čovjek uredno radi svoj posao i još noćne smjene kod Kosorice!Pa sad vi dragi forumaši sami prosudite dali je tom čovjeku lako!

ST
sttipe
14:57 14.10.2011.

političari su nam na platnim listama vlasnika konkurentskih škverova..to su \"ljudi\" koji sastavljaju eu..

Avatar Vucibatina
Vucibatina
21:49 14.10.2011.

Glasujte za HDZ-e

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije