Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas presuda monstruoznoj Austrijanki

Sina (12) zatvarala u kavez za pse, izgladnjivala, polijevala hladnom vodom i mučila do kome

Austrija policija
Foto: Max Slovencik/EXPA/Ilustracija
1/2
28.02.2024.
u 15:06

Riječ je o sudskom procesu 33-godišnjoj Austrijanki iz Waidhofena an der Thaya, koja je svog 12-godišnjeg sina zatvarala u kavez za pse, izgladnjivala, polijevala s hladnom vodom i mučila, tako dugo dok dječak nije pao u komu.

Ova, jedna od najstravičnijih priča u austrijskim kriminalističkim analima danas bi, trećeg dana suđenja u Pokrajinskom sudu u gradu Kremsu u Donjoj Austriji, barem što se pravosudnog dijela tiče, trebala imati završni epilog, objavom presude, izvještavaju gotovo svi domaći mediji. Riječ je o sudskom procesu 33-godišnjoj Austrijanki iz Waidhofena an der Thaya, koja je svog 12-godišnjeg sina zatvarala u kavez za pse, izgladnjivala,  polijevala s hladnom vodom i mučila, tako dugo dok dječak nije pao u komu.

U očekivanju presude mediji navode da monstruoznoj majci prijeti dugogodišnja zatvorska kazna. Državni tužitelji terete nju i njenu 40-godišnju prijateljicu, koja joj ja navodno sugerirala kako da muči i zlostavlja svoje dijete, za počinjena zlodjela odnosno pokušaj ubojstva i traže da ih se smjesti u zatvorsku bolnicu odnosno forenzično-terapeutski Centar za psihijatrijske slučajeve.

Dvije žene su se upoznale 2019. godine i potom sprijateljile. Tužitelji terete 40-godišnjakinju, da je dječakovu majku izolirala od ostatka obitelji i nagovarala na koje sve načine može biti nasilan prema svom sinu. Navodno je upravo ona majci rekla da sina zatvori u kavez u kojem se inače transportiraju psi. “Njih je mučenje djeteta veselilo”, istaknula je tužiteljica, prenose mediji.

VEZANI ČLANCI: 

Mediji su već prethodno, pri uhićenju majčine prijateljice pisali kako navodno ima indicija da se radi o njegovanju “sadističkog kulta”. Majka je prvotno o svemu uglavnom šutjela, a potom je pritisnuta dokazima, krivnju djelomično priznala. “Ali bez ikakvog pokajanja”, navode mediji. Na sudu je u ponedjeljak, prvog dana suđenja rekla: “Uvijek sam mislila da me moj sin mrzi”.  Ranije je izjavila da je sina kažnjavala jer je htjela da bude poslušan.

Ispričala je kako je ohrabrena savjetima svoje prijateljice sina, zatvorenog u pseći kavez, namijenjen za transport, polijevala hladnom vodom i preko noći ostavljala pokraj otvorenog prozora. I kod temperature zraka ispod nule. Užas, od kojeg se svakom normalnom čovjeku diže kosa na glavi, pa nije ni čudo da je više osoba, kako pišu neki mediji, za vrijeme majčinog iskaza o pojedinostima tog horor mučenja 12-godišnjeg sina, izašlo iz dvorane za suđenje na svježi zrak.

“Ako je bio dobar, dobio je deku", rekla je dječakova majka na Sudu, pokušavajući se opravdati. Kako je potvrđeno, sina je budila tako da ga je polijevala hladnom vodom po glavi. Nakon svog tog mučenja koje je trajalo od svibnja do studenoga 2022. godine dječak je na kraju, sav promrzao, izgladnjen i s vidnim ozljedama od mučenja pao u komu. Po dolasku u bolnicu imao je temperaturu tijela od samo 26,8 stupnjeva Celzija.

Liječnik za djecu dr. Hans Salzer, koji je pregledao komatoznog dječaka je rekao, kako je za dlaku izbjegao smrt. I da je oduzet majci samo nekoliko sati kasnije, bio bi mrtav, istakao je dr. Salzer.  Dodao je kako je kod dječaka izmjeren treći stupanj smrzavanja od ukupno četiri. Kod četvrtog nastupa smrt.

VEZANI ČLANCI: 

Chats poruke na mobitelima između majke i njene prijateljice, koja je drugooptužena u sudskom procesu, dokaz su tužiteljima da je 40-godišnjakinja dječakovoj majci uvijek iznova davala savjete kako da kazni svoga sina. Navodno je, kako pišu austrijski mediji, majka na nju prenijela i vlasništvo svoje kuće. Astrid Wagner, austrijska odvjetnička zvijezda koja brani 33-godišnju dječakovu majku rekla je medijima:”Pala je u ruke jednog zlog, sadističkog čovjeka”.

Odvjetnik drugooptužene majčine prijateljice Sascha Flatz se je odmah usprotivio toj izjavi svoje kolegice, poručivši joj: “Moja klijentica je sama majka četvero djece, puna ljubavi. Da je znala, kako je dijete teško mučeno, sigurno bi intervenirala”.

I dok, kao i obično, traju odvjetnička prepucavanja i poentiranje, ono što je već sada jasno je, kako je rekla na suđenju sudska vještakinja, dječak se od pretrpljenog mučenja “nikada više neće oporaviti”. Obje žene su, prema mišljenju psihijatra, sudskog vještaka Petera Hofmanna “bile ubrojive”. Ali zato jer postoji opasnost od ponavljanja zlodjela zatraženo je njihovo prebacivanje u jedan od austrijskih forenzično-terapeutskih centara za psihijatrijske slučajeve.

Ono što je sada uzbunilo austrijsku javnost je činjenica sa suđenja da se je dječaka moglo spasiti “najmanje tjedan dana prije”, jer je već tada moralo biti vidljivo Socijalnoj službi za mlade da je 12-godišnjak u opasnosti. Mediji pišu da je 18. studenoga 2022. osoba iz Socijalnog centra bila kod dječakove majke, i da je morala vidjeti da je dječak u lošem stanju. Naravno, ako je uopće tražila da vidi i ako je vidjela dječaka. Nadležna Socijalna služba za mlade u pokrajini Donjoj Austriji za sada se nije oglasila. Mediji danas pišu i mogućem širenju sudske optužnice na one koji su bili odgovorni da skrbe o dječaku i pravovremeno mu pomognu da ne živi "pasji život".

A kada smo kod dječakovog života, otac je navodno živio  susjednoj općini odvojeno od majke, te kako duže nije vidio sina tražio je od nadležne institucije da netko ode i vidi što se s njime događa. Klupo strave i užasa počelo se je odmotavati  23. studenoga 2022. kada je na vrata tada 32-godišnje majke pokucala socijalna radnica i u stanu našla dječaka u izgladnjelom i komatoznom stanju. Odmah je pozvala kola Hitne pomoći i dječak je prebačen u obližnju bolnicu. Cijeli slučaj prijavljen je potom policiji i pravosudnim organima. Sada je pravosuđe na potezu. Podignuta optužnica  glasi pokušaj ubojstva, oduzimanje slobode, mučenje, roditeljska nebriga o 12-godišnjaku …. Za obje optužene osobe vrijedi načelo nevinosti dok im se ne dokaže krivnja. I to pravomoćnom sudskom odlukom.

VIDEO Austrijskog monstruma Fritzla prebacuju u obični zatvor

 

Komentara 1

DE
Delumbija
15:54 28.02.2024.

Austrija? Uopće me ne čudi, zemlja puna monstruma. Jadno dijete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije