Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uskoro preznetacija Projekta vodotoranj:

Simbol Domovinskog rata ostaje kao opomena da se nešto slično ne ponovi

Vodotoranj
Marko Mrkonjic/PIXSELL
18.02.2014.
u 16:24

Prema riječima gradonačelnika Vukovara Željka Saboa slijedom raspisanog natječaja ugledni hrvatski arhitekta Goran Rako dobio je posao izrade projektnog zadataka vodotornja.

Do kraja veljače u Vukovaru će biti predstavljen projekt Vodotoranj kroz koji će biti definirana „sudbina“ ovoga objekta koji je tijekom Domovinskog rata postao jedan od najprepoznatljivijih simbola Domovinskog rata. Prema riječima gradonačelnika Vukovara Željka Saboa slijedom raspisanog natječaja ugledni hrvatski arhitekta Goran Rako dobio je posao izrade projektnog zadataka vodotornja.

– U tome zadatku je grad Vukovar jasno naznačio što želi. Vodotoranj će ostati jedina neobnovljena zgrada u Vukovaru i kao svojevrsna opomena da se razaranja, kakva su zabilježena prije 20-ak godina, više nikad ne ponove. Izvana će se sanirati samo ono što se mora sanirati radi sigurnosti tako da će zauvijek ostati sve one njegove rane. Biti će konzerviran kako bi se spriječilo njegovo dalje propadanje, najavio je Sabo.

Predviđeno je postavljanje sa vanjske strane i panoramskih dizala iz kojih će se moći razgledati Vukovar i njegova okolica. Na mjestu nekadašnjeg restorana biti će izgrađen novi moderni restoran koji će se nalaziti na svojevrsnoj staklenoj plohi koja će se lagano rotirati 360 stupnjeva u krug. Sam vrh vodotornja predviđen je za izgradnju vidikovca, a biti će omogućena i šetnja krovištem za one koji to žele. U unutrašnjosti vodotornja izgraditi će se jedna multifunkcionalna dvorana u kojoj će se moći organizirati najrazličitiji sadržaji. Prema najavama isključene su ranije najave potkopavanja temelja za izradu svojevrsnih dvorana gdje se planiralo ispisati sva imena stradalih u agresiji na Vukovar. Radi toga se odustalo radi sigurnosti ali i činjenice da je u međuvremenu izrađeno nekoliko memorijalnih centara na području grada koje imaju već zastupljene slične sadržaje.

– Sve će se znati ubrzo ali već sad možemo reći da će Vukovar dobiti jedinstveni sadržaj u Hrvatskoj pa i svijetu. U narednih par mjeseci ishodit ćemo i građevinsku dozvolu poslije čega se odmah može krenuti sa radovima. Naše neke procjene govore da bi za građevinske radove trebalo oko dvije godine, tvrdi Sabo dodajući da se za budućnost se planira i povezivanje vodotornja žičarom sa Dvorcem Eltz i Arheološkim muzejom na Vučedolu. A dok radovi na obnovi vodotornja ne započnu on i dalje svojom monumentalnošću i ponosom plijeni poglede Vukovaraca ali i brojnih turista i prolaznika kroz grad koji ne propuštaju priliku za fotografiranje ovoga simbola. Iako su na ulazu u objekt zaključana vrata svako malo se hrabri pojedinci odlučuju za uspinjanje njegovom unutrašnjosti. Oni koji su se odvažili na takvo što pričaju o nesigurnim stepenicama, rupama pored kojih se prilazi ali i nezaboravnom pogledu sa vrhu sa kojeg puca pogled na cijeli Vukovar, okolicu i Dunav. Vukovarski vodotoranj izgrađen je 1968. godine i težak je oko 9.000 tona. Visok je 50,3 metara i kapaciteta 2.200 prostornih metara. Izgrađen je na betonskoj ploči promjera 21 metar i debljine četiri metra. Tijekom rata pogođen je sa više od 600 raznih projektila. 

>> Pogledajte prve fotografije unutrašnjosti vodotornja nakon Domovinskog rata!

Komentara 1

KR
KroničarHr
17:47 18.02.2014.

Sabo, pogresno. Prvo, simbol svjetske percepcije, ne samo nacionalne, razorenoga Grada, jednoga ljudskoga drustva, slika tesko ranjenoga tornja jos uvijek uspravnoga; ne bi smio konzervirati pa niti pomisliti covijek i vlast koja ne postuje tu simboliku. Drugo, pogresno obrazlozenje. Vodotoranj ne salje poruku da se nikada vise ne ponove razaranja, vec dnevno salje poruku o jednome vremenu kada su po njegovim stranama zivjeli heroji i slali poruke o slobodi, junastvu, casti i domoljublju. Tu poruku i danas salje taj toranj, kao i upozorenje onima ispod sebe koji su ga rusili, da on sve vidi i pamti. Izbjeci novo takvo razaranje Sabo moze samo nacionalno ponosno drustvo, mocna drzava i sretan narod. Sabo, cime si ti doprinio da to tako bude. Bude li pod tim tornjem nakon svega sto pamti zivjela ideja koja je razorila Grad i ranila toranj,.Sabo, bit ces odgovoran za istinsku smrt, druho ubijanje vodotornja. A to sa svojom strankom radis. Sabo, zato nisi pozvan "spasavati" toranj, cak ni nacelno, jer to bi morao ostati nacionalni simbol, a o njemu donijeti odluku tim prvorazrednih nacionalnih umova na poziv Vlade. Sabo-ambicije ti ne pomazu, sve u krivo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije