Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGREBALICA I POTRESNA ZAGREBALICA

Silvija i Ana Šesto tekstovima i fotografijama Bečanima približile Zagreb, prije i nakon potresa

25.02.2024.
u 19:58

Potresna Zagrebalica je “nastavak monografije u kojoj Ana Šesto bilježi Zagreb nakon razornog potresa 2020. i fotografski dokumentira mjesta iz prve knjige, a Silvija Šesto nastavlja poentirati tekstom”, istakla je Markon Jurčić.

Gostovanje sjajnog “umjetničkog dua”, majke i kćeri Silvije i Ane Šesto iz Zagreba u Hrvatskom centru u Beču bila je prava književno-fotografska “poslastica”, u kojoj su uživali brojni okupljeni bečki Hrvati i njihovi austrijski prijatelji. Ali i “pun pogodak” Matice hrvatske u Beču na čelu s agilnom predsjednicom, inače profesoricom hrvatskog jezika i komparativne književnosti Adrijanom Markon Jurčić, koja je uz potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH bila organizator izložbe fotografija i promocije dviju zajedničkih monografija autorskog tima Šesto: "Zagrebalica" i "Potresna Zagrebalica".

"Zagrebalica", kako je rekla Markon Jurčić koja je vodila razgovor s gošćama iz Zagreba, višestruko nagrađivanom književnicom Silvijom Šesto, koja je autorica brojnih nagrađenih romana, slikovnica, drama i TV serija  te također međunarodno nagrađivanom  fotografkinjom i novinarkom Anom Šesto, “sadrži kratke priče, crtice, poetske minijature i sjećanja o rodnom gradu Silvije Šesto”, popraćene fotografijama njezine kćeri Ane. "Potresna Zagrebalica"  je “nastavak monografije u kojoj Ana Šesto bilježi Zagreb nakon razornog potresa 2020. i fotografski dokumentira mjesta iz prve knjige, a Silvija Šesto nastavlja poentirati tekstom”, istakla je Markon Jurčić.

Ono što je je moglo čuti i vidjeti, riječ je o impresivnim tekstovima i fotografijama inspiriranim ritmom i strujanjem Zagreba, prije i nakon potresa 2020. godine. I to iz osobnog kuta gledanja ove dvije rođene Zagrepčanke, koje su na visokoprofesionalan i izuzetno dopadljiv način približile Bečanima zagrebačku i hrvatsku zbilju i grad Zagreb, kakav je nekad bio i kakav je sada. S puno emotivnog naboja, prisjećanja i žalovanja za onim čega više nema ili je tu, ali nije više prepoznatljivo.

“Naslovom Zagreba-lica htjela sam opisati sva lica mog rodnog Zagreba iz vremena kada sam ja rođena, mjesta i ljude kojih više nema, a treba ih se sjetiti. A Potresna Zagrebalica se dogodila neplanirano. To je na neki način dnevnički zapis prve godine dana, nakon razornog potresa u Zagrebu, točnije od 22. ožujka 2020. do 22. ožujka 2021., koji je tako i u koricama knjige zauvijek ovjekovječen”, rekla je Silvija Šesto.

POVEZANI ČLANCI:

Na upit da li će se dogoditi i treća Zagrebalica, - Zagrebalica obnove -  autorica prethodne dvije monografije je, onako kako ona to zna, “bez dlake na jeziku” odgovorila: “Nadam se da hoće. Tu prije svega mislim na moralnu obnovu, koja mora biti snažna, kako bi i ona fizička mogla biti provedena”. Silvija Šesto je za Večernji list rekla kako je presretna da je zajedno s kćeri Anom Bečanima mogla promovirati voljeni Zagreb, za koji se često kaže da je “mali Beč”.

"Hvala publici na prekrasnom dočeku i velikom odazivu. Voljela bi kada bi naše dvije knjige pomogle da ljude podsjetimo da bi nekada dostojanstveni Zagreb, koji je još u tranziciji, mogao doista postati poput Beča”, naglasila je Silvija, uz književne vode, i nekadašnja reprezentativka u stolnom tenisu. Na upit da li je možda u planu i neka "Sportska Zagrebalica" Silvija je odgovorila: “Sve je moguće. Ana i ja stalno smo u kreativnom procesu”. Vezano uz sport i upite iz publike, Silvija je uputila kritiku zagrebačkim gradskim vlastima zbog propusta oko organizacije više nego zasluženog svečanog dočeka zlatnih hrvatskih vaterpolista.

Ana Šesto je Bečane detaljnije upoznala s izložbenim postavom izložbe Potresna Zagrebalica od 30 crno-bijelih fotografija, nastalih netom nakon potresa u Zagrebu 2020., te fotografijama hrvatskog glavnog grada  iz vremena pandemije koronavirusa.”

“Potresna Zagrebalica nastavak je prve monografije o Zagrebu, prouzročen razornim potresom. Ovo što mi je pritom profesionalno bilo jako važno je fotografski dokumentirati potresne događaje i štete na licu mjesta, koje su promijenile prethodno lice Zagreba, negdje do neprepoznatljivosti. Tim više je potres još uvijek izuzetno aktualna tema”, rekla je za Večernji list fotografkinja Ana Šesto, koja putuje svijetom u potrazi za uvijek novim motivima. Od 2019. redovito odlazi u London gdje pohađa radionice, fotografira te surađuje s londonskim Create Art Space. Ana je istaknula kako je “izložba Potresna Zagrebalica u Beču, treća samostalna izložba nakon Zagreba i Londona”.

Predsjednica Matice Hrvatske (MH) Beč Markon Jurčić je rekla da je zadovoljna da je u Hrvatskom centru mogla ugostiti Silviju i Anu Šesto čiji je predstavljeni stvaralački opus bio usmjeren na još uvijek vrlo aktualnu temu Zagreb nakon potresa, te njegove obnove. I to iz autoričinih “vizura” iz centra Zagreba. “Tekst i fotografije zorno prikazuju kako se Zagrepčani nose s tim izazovima. Cijela jedna lepeza raspoloženja osjećaja je dokumentirana u toj knjizi napisanoj kao jednogodišnjem dnevničkom zapisu, od dana potresa 22. ožujka 2020. do 22. ožujka 2021. godine”, istaknula je čelnica bečke podružnice MH.

Napomenula je kako je sretna da se je Silvija Šesto, jedna od najpopularnijih hrvatskih književnica za djecu i mlade,  koja je 2017. godine dobila prestižnu Nagradu Grigor Vitez za njen poseban doprinos književnosti za djecu i mlade, susrela i s djecom raznih uzrasta u Hrvatskom centru u Beču, gdje su se uz čitanje i prigodnu radionicu zajedno družili.
Organizatori tog susreta bili su Udruga “Obzor”, na čijem je čelu također Markon Jurčić i Hrvatski centar Beč.

Što na kraju reči nego čestitke organizatorima gostovanja Silvije i Ane Šesto u Beču, koje su u svom dokumentarnom stilu, uspješno uspostavile književno-fotografski dijalog s Bečanima. I kroz izložbeni postav znalački im ponudile simbiozu kratkih priča, crtica , poetskih minijatura i sjećanja o Zagrebu i reportažne i konceptualne fotografije. 

Izložba se može pogledati u Hrvatskom centru u Beču do Uskrsa.

GALERIJA Tri godine od potresa na Banovini 

1/51

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije