Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U ARGENTINI

Silovanoj djevojčici od 12 godina vlasti su zabranile pobačaj, rodila je blizance

AGUSTIN MARCARIAN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
11.12.2020.
u 09:56

Iako je pobačaj ilegalan u Argentini, dopušta se u slučaju silovanja žena ili ako se procjeni da je trudnoća opasna i može ugroziti život žene.

Djevojčica iz Argentine rodila je blizance nakon što joj je uskraćeno pravo na legalan abortus. Naime, ova je vijest iz Argentine ovih dana obišla svijet, a 12-godišnjakinja je podvrgnuta prisilnoj operaciji u dječjoj bolnici Dr. Hector Quintana u San Salvadoru.

Morala je čekati određeni period vremena kako bi fetusi blizanaca dosegli potrebnu razinu razvijenosti. Operacija se odvila 29. studenog, a djevojčica je tog dana na svijet donijela dva zdrava dječaka

Operacija bi, kako se izvješćuje, mogla dovesti do teške psihološke traume, a smatra se da najveću krivicu snose vlasti koje su proglašene odgovornima za ovu situaciju, navodi The Sun.

Mnogi su žestoko osudili ovaj čin tvrdeći da je djevojčica imala legalno pravo pobaciti zbog svoje dobi, ali i situacije u kojoj je zatrudnila.

Iako je pobačaj ilegalan u Argentini, dopušta se u slučaju silovanja žena ili ako se procjeni da je trudnoća opasna i može ugroziti život žene. 

Prema protokolu osiguranog UNICEF-om pobačaj je omogućen i tinejdžerima mlađima od 15 godina. Njima je dopušten legalni pobačaj s obzirom na zdravstvene rizike koji su povezani s maloljetnom trudnoćom.

Nakon samog događaja, Nacionalna uprava seksualnog zdravlja odmah je stupila u kontakt s vlastima te ponudila svu potrebnu pomoć djevojci.

No, uprava nije dobila odgovor od vlasti te od tada pa sve do danas nije bilo izvještaja o stanju blizanaca ili o navodnom slučaju silovanja 12-godišnje djevojčice. 

Inače, Argentina glasi kao najrestriktivija zemlja u svijetu po pitanju zabrane pobačaja pa ne čudi velik broj prosvjeda i demonstracija kojima je cilj izboriti pravo pobačaja za sve žene. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
10:26 11.12.2020.

I u hrvatskoj javnosti se pojavljuju tendencije da se pobačaji zabrane u svim slučajevima. Kao i u Argentini i u Hrvatskoj je većina građana katolika. Pa se postavlja pitanje zašto bi katolici uopće željeli i radili pobačaje i zašto bi silovali djevojčice ako su katolici? Očito je da se u društvu umjesto katoličke većine nalazi većina lažnih katolika koji očito diktiraju opredjeljenja pod svojim maskama lažnih vjernika. Pa se u hrvatsko kao i argentinsko katoličanstvo izgleda ne treba previše pouzdati. I ja sam za život ali nisam siguran što bi se desilo kada bi netko silovao moju djevojčicu, što bih savjetovao mojem djetetu i kako bi reagirao u odnosu na silovatelja. Dio anđela Lucifera je možda ostao u mojim genima i nadam se da neću pružiti priliku da izađe u svojoj punini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije