Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjedi

Šibenski branitelji: "Sramite se svi koji niste došli"

prosvjed branitelji (1)
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/4
26.02.2011.
u 14:01

Ispred HNK se okupila tek omanja skupina prosvjednika, prozivali su se političari "radi katastrofalnog odnosa prema braniteljima i Domovinskom ratu", a dok su oni skandirali na Poljani su se okupljale dječje maškare.

Zanimljiv prizor se mogao nešto prije podneva ugledati u Šibeniku na Poljani i trgu ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta: istodobno su se okupili sudionici prosvjeda za obranu digniteta branitelja i Domovinskog rata, kao i povorka maskiranih mališana šibenskih dječjih vrtića predvođena maškaranim odgojateljicama i roditeljima. No uskoro je karnevalska dječja povorka krenula put rive i šibenske katedrale, pa je uz domoljubne pjesme sa zvučnika i službeno započeo prosvjedni skup ispred kazališta.

- Sramite se. Sram vas bilo: sve vas koji danas niste došli ovdje na ovaj prosvjed - povikao je s govornice Damir Jakeljić iz  Građanska inicijativa Za istinu i afirmaciju Domovinskog rata, kako se nazvala organizatorska skupina šibenskog prosvjeda, te je podsjetio na sličan skup otprije dvadesetak godina kada je šibenska Poljana bila dupke puna.

Naime, organizatori nisu bili zadovoljni jer se ispred HNK Šibenik okupila tek omanja skupina prosvjednika među kojima su se mogla vidjeti i tri transparenta, poput onoga na kojemu se isticalo kako su 'HDZ i SDP komunisti...'.

Inače, šibenske udruge proizišle iz Domovinskog rata nisu organizirali putovanje na središnji sličan skup u Zagrebu, već su priredili svoj samostalni prosvjed. U polusatnom skupu recitirale su se pjesme s domoljubnom tematikom,  isticalo kako nije riječ o 'političkom skupu', no više se puta prozivala aktualna HDZ-ova i prijašnje vlasti zbog 'katastrofalnog odnosa prema braniteljima'. Prozivali su tako političari, ali i branitelji koji nisu došli na prosvjed jer su im bile važnije njihove mirovine i stanovi, kako je istaknuto, premda je među organizatoraima bilo i politički vrlo aktivnih osoba te nekih lokalnih dužnosnika, kao i spomenutih 'dobro uhljebljenih' bivših branitelja.

Neki od govornika su pozvali branitelje da se ne boje, te nagovijestili kako će u slučaju da se ne podigne glas  i branitelji budu razjedinjeni, njihova važnost i uloga Domovinskog rata biti posve marginalizirana i umanjena. Jedna od prosvjednica je medije optužila za cenzuru, a predsjednika RH Ivu Josipovića je prozvala zbog posjeta Banja Luci gdje je 'četnicima svirao pjesmu Moj galebe', te zaključila kako je za njega na žalost glasovao i njezin ujak premda je aktualnog šefa države 'postavila masonerija'. Prosvjednici su se razišli pola sata nakon početka skupa.

Komentara 24

1O
1st-opinion
14:25 26.02.2011.

Sibenice Kresimirov slobodarski grade od starina i u tebi se nakotila HDZ zlocinacka organizacija.

BI
Bisera
15:33 26.02.2011.

lijepa slika za mališane .zamislite se malo baš tu su dica tribala proč............

CR
Crollywood
14:24 26.02.2011.

Znaju da je bolje kod kuće jesti ementalera i dimljene vratine. Sve su to procesi na koje se ne može utjecati.Ne do izbora...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije