Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podravka

Šestak će biti prvi šef uprave koji neće dobiti razrješnicu

\'15.04.2010, Zagreb -  Bivisi predsjednik uprave  Podravke  Zdravko Sestak nakon  6. mjeseci pusten je iz pritvora u Remetincu na slobodu. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL\'
Željko Lukunić/PIXSELL
13.07.2010.
u 19:20

Bez razrješnica ostaju i J. Pavlović, S. Romac te D. Marinac, ali će je dobiti članovi NO-a koji su tvrtku nadzirali i za vrijeme 'operacije Spice' i nakon nje

Zdravko Šestak mogao bi postati prvi šef Podravkine uprave koji od dioničara koprivničke prehrambene kompanije neće dobiti razrješnicu za prošlu godinu.

Činom davanja razrješnice dioničari odobravaju način na koji se upravljalo tvrtkom. Dosad su je dobivali svi šefovi Podravkinih uprava, kako god kompanija poslovala, a već godinama ne posluje dobro.

Još veći gubitak

Aktualna Podravkina uprava i Nadzorni odbor predlažu dioničarima da na skorašnjoj skupštini Šestaku ne daju razrješnicu, kao i bivšim članovima uprave Josipu Pavloviću, Saši Romcu te bivšem šefu NO-a Darku Marincu.

Svi su oni procesuirani zbog sudjelovanja u "operaciji Spice", zbog koje je Podravkin lanjski gubitak najprije procijenjen na 288 milijuna kuna, da bi najnovija procjena, iznesena u pozivu dioničarima na skupštinu, iznosila čak 332,5 milijuna kuna.

Uprava i NO istodobno predlažu da se nekompromitiranim članovima Šestakove uprave, Miroslavu Vitkoviću, aktualnom šefu uprave, te Marinu Pucaru, članu uprave, izglasuju razrješnice.

Trebali bi je dobiti i svi članovi bivšeg Marinčevog NO-a, koji su rad kompanije nadzirali i u doba "operacije Spice" i nakon nje.

Šestak će se, tako, naći u malobrojnom društvu šefova uprava hrvatskih kompanija kojima dioničari nisu dali razrješnice.

Malobrojno društvo

Prije lanjskog pokretanja antikorupcijskih progona takve se slučajeve moglo izbrojiti na prste jedne ruke, a radilo se o manje poznatim kompanijama.

U zadnjih šest mjeseci, pak, bez razrješnice su ostali i neki "kapitalci", bili procesuirani, poput šefa Hrvatske poštanske banke Josipa Protege, ili ne, poput šefa Croatije osiguranja Hrvoja Vojkovića.

– Uskrata razrješnice važan je razlog za opoziv imenovanja uprave, a ako je nadzorni odbor već opozvao upravu, može imati učinak u parnici ako opozvani tuže društvo – izjavio je nedavno za Poslovni dnevnik Jakša Barbić, autor Zakona o trgovačkim društvima.

Komentara 2

EN
Eliot Ness
07:19 14.07.2010.

za nadzorne odbore ,nadzorne zatvore, za nadzorne zatvore nadzorne kamere.Sve je bilo ok ,samo nije bilo struje.

OB
-obrisani-
12:00 14.07.2010.

citat:\"Dosad su je dobivali svi šefovi Podravkinih uprava, kako god kompanija poslovala, a već godinama ne posluje dobro.\"gospodine šlabek,podravka godinama posluje s dobiti,čak i nakon što su je pokušali uništiti ta sluganska pera kao što ste vi.......po nečijem diktatu....odite si ljepo popušite koji joint u pendo i odigrajte koju partiju šaha...ionak ste cijeli studij prošli napušeni i nadrogirani.a sad nekom solite pamet s pamfletima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije