Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tražit će ih ronioci

Šest nestalih u urušavanju mosta smatra se mrtvima

Francis Scott Key Bridge collapse in Baltimore
Foto: MIKE SEGAR/REUTERS
1/10
28.03.2024.
u 16:49

Američki predsjednik Biden rekao je da je zabijanje broda u most strašna nesreća i da nema razloga vjerovati da je posrijedi bilo što drugo

Šest osoba nestalih pri urušavanju mosta Francisa Scotta Keya u Baltimoreu smatra se poginulima. U katastrofalnoj nesreći u rijeku Patapsco popadalo je više vozila i osam građevinskih radnika. Dvije su osobe spašene u utorak, ali Jeffrey Pritzker, rukovoditelj tvrtke Brawner Builders u kojoj su zaposleni radnici, rekao je da se za ostalih šestero pretpostavlja da su mrtvi, s obzirom na dubinu vode i vrijeme koje je prošlo od nesreće.

Kako je objavljeno, riječ je o radnicima iz Salvadora, Gvatemale, Hondurasa i Meksika koji su bili u svojim 30-im i 40-im godinama. Ekipa je radila na sredini mosta kada se raspao. Niti jedno tijelo nije pronađeno. – Ovo je bilo nešto potpuno nepredviđeno. Ne znamo što bismo drugo rekli. Jako pazimo na sigurnosne mjere, imamo čunjeve, znakove, svjetla, barijere i zastavice. Međutim, nismo mogli predvidjeli da će se most srušiti – rekao je Pritzker, prenosi The Guardian.

Sva 22 člana posade na Daliju, brodu koji je udario u most, na sigurnom su. Vlasti države Maryland objavile su da će za nestalim radnicima tragati ronioci. Iz Bijele kuće priopćeno je kako se sa saveznim, državnim i lokalnim dužnosnicima razgovara o daljnjim planovima i sanaciji mosta.

Američki predsjednik Joe Biden najavio je da će savezna vlada u cijelosti platiti obnovu mosta. – Sve upućuje na to da je ovo bila strašna nesreća. U ovom trenutku nemamo drugih naznaka. Nema razloga vjerovati da je ovdje riječ o bilo kakvom namjernom činu – rekao je Biden.

VEZANI ČLANCI:

Demokratski guverner Marylanda Wes Moore rekao je novinarima da je most izgrađen 1977. godine bio "potpunosti ispravan" prije nego što ga je udario brod. Međutim, isti brod koji je udario u most sudjelovao je i u nesreći u belgijskoj luci Antwerpen 2016. godine, kada se zabio u rivu dok je pokušavao napustiti kontejnerski terminal na Sjevernom moru.

Kasnija inspekcija otkrila je da brod ima nedostatke "pogonskih i pomoćnih strojeva". Inspekcija je utvrdila da je riječ o nedostatku koji se odnosi na mjerače i termometre. Veliki kontejnerski brod Dali, dug gotovo 300 metara, svom silinom iz još uvijek nepoznatih razloga udario je u noći s ponedjeljka na utorak u jedan od potpornih stupova mosta u Baltimoreu. U samo nekoliko sekundi, betonska i metalna konstrukcija mosta završila je na dnu rijeke.

Brod je izdao poziv za pomoć jer je skrenuo s kursa i činilo se da je izgubio snagu, što je dužnosnicima iz Baltimorea omogućilo da spriječe više vozila da dođu na most. Činilo se da se brod tada zapalio jer se dio mosta srušio preko njega, dižući u zrak pramenove gustog, crnog dima. Most je dug nešto više od dva i pol kilometra i žila je kucavica baltimorske luke. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije