Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SULUDI ZAHTJEV

Šešelj od Haaškog suda traži 12 milijuna eura

Vojislav Šešelj
Foto: Screenshot Youtube
02.07.2014.
u 17:17

Najveći dio otpada na naknadnu za duševne boli "zbog neosnovanog lišenja slobode" - 5,150.000 eura

Bivši šef srpskih radikala i osumnjičeni ratni zločinac Vojislav Šešelj zatražio je danas od Haaškog suda da mu isplati 12 milijuna eura zbog toga što se već 11 godina nalazi u pritvoru.

U vrlo opširnom dokumentu koji je objavio ICTY, Šešelj je raščlanio kako je došao do tog iznosa. Najveći dio otpada na naknadnu za duševne boli "zbog neosnovanog lišenja slobode" – 5,150.000 eura. Zatim Šešelj uračunava i naknadu za pretrpljene fizičke boli – 470.000 eura. Čovjek koji se često volio predstavljati kao neustrašivi četnički vojvoda zatim traži naknadu za pretrpljeni strah. Šešelj je izračunao da njegov strah vrijedi točno 337.933 eura.

Potom Šešelj u svome podnesku izračunava naknadu troškova obrane – 3,941.561 euro. Na ime naknade nematerijalne štete za članove obitelji Šešelj traži dodatnih 310.309 eura i 50 centi. Još 1,940.196 eura i 50 centi Šešelj traži po raznim stavkama od kojih je najveća  naknada troškova posjeta članova obitelji (502.067 eura) i naknada zbog povrede časti (675.000 eura).

Vojislav Šešelj predao se Haaškom sudu 24. veljače 2003., a optužen je za zločine protiv čovječnosti te kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Suđenje je završeno, završne riječi čule su se u ožujku 2012., no presuda još nije izrečena, a nedavno povlačenje jednog suca iz sudskog vijeća još je dodatno odgodilo izricanje presude. Sudsko vijeće koje mu sudi željelo bi Šešelja pustiti na privremenu slobodu do izricanja presude, pa je prije tjedan dana zatražilo od Republike Srbije da izda jamstva prema kojima će nadzirati Šešelja u kućnom pritvoru i uhititi ga ako prekrši uvjete privremenog puštanja na slobodu.

Šešeljev boravak u Haagu od početka karakterizira njegova agresivno isticana želja da se ruga Tribunalu. U današnjem podnesku kojim traži 12 milijuna eura naknade štete piše, među ostalim, i ovo objašnjenje: "Život i sloboda su nešto najdragocjenije u ljudskom životu kao nečemu jedinstvenom i neponovljivom. Čovjek u pritvoru nema slobodu već samo neka ograničena prava optuženog, ali kada je u pitanju prof. dr. Vojislav Šešelj i ta prava su mu sistematski uskraćivana, te je njegova duševna bol zbog povrede slobode daleko intenzivnija i dugotrajnija od boli koju je pretrpio bilo koji drugi optuženi u pritvorskoj jedinici".

>> Radikali najavili skup dočeka Vojislava Šešelja iako nitko ne zna hoće li ga Haag pustiti

Komentara 59

CA
cortesova arkebuza
19:11 02.07.2014.

Neka svijet gleda tko predstavlja srpski ološ koji je rušio,palio,klao i palio po HR i BiH.Odlična promidžba srbije u svijetu.U ratu kukavice,nakon rata psihopati,u miru gubitnici.

Avatar Splićo
Splićo
17:50 02.07.2014.

Da da još će mu platiti ljetovanje.

Avatar crusado
crusado
17:54 02.07.2014.

12 milijuna metaka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije