Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tijekom vježbe ronitelja

Senzacionalno otkriće kod Hvara: U moru pronađeni ostaci brodoloma s amforama iz 3. st. prije Krista

brodolom
Foto: Saša Denegri i Robert Kramarić
1/5
23.06.2023.
u 21:54

Brodolom je pronađen nakon dodatnih pregleda, a podvodni arheolozi Ministarstva kulture i medija Saša Denegri i Sveučilišta u Splitu Tea Katunarić Kirjakov obavili su zarone i utvrdili da je riječ o nalazištu iz 3. stoljeća prije Krista

U akvatoriju otoka Šćedra pored Hvara pronađen je potpuno očuvani i dosad nepoznati brodolom s teretom antičkih amfora iz 3. stoljeća prije Krista, izvijestilo je Ministarstvo kulture i medija.

“Riječ je o potpuno očuvanom do sada neotkrivenom brodolomu s teretom antičkih amfora iz 3. stoljeća prije Krista, koji leži na dubini od 50 metara”, istaknuli su u priopćenju, dodavši da je riječ o jednom od najranijih, potpuno očuvanih brodoloma na istočnoj obali Jadrana. 

Brodolom je pronađen tijekom zajedničkih aktivnosti uvježbavanja protuminskih ronitelja Flote Hrvatske ratne mornarice i Ratne mornarice Talijanske Republike, koje su se odvijale u akvatoriju otoka Hvara. Iz Ministarstva kulture istaknuli su da je ta lokacija podvodne vježbe odabrana s obzirom na prethodne informacije o potencijalnim arheološkim nalazima na tom području.

Foto: Saša Denegri i Robert Kramarić

VEZANI ČLANCI: 

“Aktivnost je provedena u suradnji Ministarstva obrane s Konzervatorskim odjelom u Splitu Ministarstva kulture i medija te Sveučilištem u Splitu. Nakon što je određen perimetar pretrage započeto je višeslojno snimanje dna, obradom dobivenih podataka odnosno pregledom snimljenog materijala detektirano je nekoliko potencijalnih (pozicija) koje bi mogle predstavljati arheološka nalazišta (brodolome)”, istaknuli su u priopćenju.

Brodolom je pronađen nakon dodatnih pregleda, a podvodni arheolozi Ministarstva kulture i medija Saša Denegri i Sveučilišta u Splitu Tea Katunarić Kirjakov obavili su zarone i utvrdili da je riječ o nalazištu iz 3. stoljeća prije Krista.

“Buduća arheološka istraživanja utvrdit će točan kontekst, rasprostiranje i karakteristike lokaliteta, na osnovu čega će biti doneseni planovi za njegovu zaštitu, konzervaciju i prezentaciju”, istaknuli su iz ministarstva.

VIDEO Ova scena u Jadranu prije 30 godina je bila skoro nezamisliva: Sad je more puno labudova!

Komentara 4

Avatar R2D2
R2D2
07:16 24.06.2023.

Valjda su našli olupinu, a ne brodolom. Brodolom je nesreća koja se dogodila, olupina je posljedica te nesreće.

Avatar razmaknica
razmaknica
06:21 24.06.2023.

Zna li se, koju su sortu vina imale u sebi u trenutku brodoloma?

IL
ilustrator
06:39 24.06.2023.

vazda je hrvatska centar svita!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije