Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prekretnica

Senat donio zakon koji gayeve štiti na radnom mjestu

GAy
Foto: Pixsell
1/2
08.11.2013.
u 09:00

Zakon protiv diskriminacije na radnom mjestu ocijenjen je povijesnom prekretnicom i velikim korakom k unapređenju prava LGBT populacije u Americi.

O pravima homoseksualnih osoba u hrvatskom Saboru traju svjetonazorske bitke, a u američkom je zakonodavnom tijelu jedna takva upravo okončana. Senat je, naime, u četvrtak donio zakon koji će gayeve i transrodne osobe štititi od diskriminacije na radnom mjestu. Washington Post takav čin u korist pokreta za prava gay osoba već naziva povijesnom pobjedom.

Zakon protiv diskriminacije zaposlenika izglasala su 64 senatora, 32 su bila protiv, a to je prvi legislativni akt koji unapređuje prava gayeva još od 2010. i ukidanja zabrane služenja vojske. Ujedno, taj je čin na federalnoj američkoj razini stupio na snagu dva dana nakon što je država Illinois, kao 15. u SAD-u, legalizirala istospolne brakove te četiri mjeseca nakon što je Vrhovni sud potvrdio priznanje o legalnosti istospolnih brakova.
– Ovo je doista prekretnica, dan koji nikad neću zaboraviti – kazala je senatorica Tammy Baldwind, demokratkinja, prva deklarirana senatorica lezbijka.

Predsjednik Obama uoči glasanja apelirao je na senatore, čak i republikance, da brzo prihvate ovaj zakon.
– Jedna strana u Kongresu ne bi smjela stajati na putu milijuna Amerikanaca koji idu na posao i jednostavno žele biti prosuđivani po tome što i kako rade, a ne po svojoj seksualnoj orijentaciji, i sad je vrijeme da zaustavimo ovakvu diskriminaciju, a ne da je potičemo – upozorio je Obama. No, republikanci smatraju da ovaj zakon nije dovoljno jasan i kako je zapravo preširok – misle da su prava njime zajamčena i obuhvaćena u postojećim propisima na federalnoj i državnoj razini.

U SAD-u 21 država i District of Columbia, unutar koje je glavni grad Washington, imaju zakone koji zabranjuju radnu diskriminaciju na osnovi seksualne orijentacije, a 17 država i DC imaju i zakone koji zabranjuju diskriminaciju na osnovi rodnog identiteta. Isto imaju i stotine najvećih kompanija.

Kampanja za usvajanje radne zaštite gayeva i lezbijki u Americi traje već 17 godina.

Komentara 28

Avatar Sunčica
Sunčica
12:36 08.11.2013.

"Mi držimo ove Istine samorazumljivim: svi su ljudi stvoreni JEDNAKI i obdareni od svojeg Tvorca određenim neotuđivim pravima, među kojima su život,sloboda i potraga za srećom." Američka deklaracija o neovisnosti, 1776.god Thomas Jefferson

HA
hansschmitd
10:24 08.11.2013.

Tko su ti Gayevi? Znaći u SAD-u se korisno prezivati Gaj ili Gay ili Guy?

Avatar DonLon
DonLon
13:42 09.11.2013.

Odlicna vijest, iako prema ocekivanju. Drago mi je vidjeti kako se neandertalci uzbudjuju a civilizirani svijet ide naprijed. Nikada necu moci razumijeti zasto biikoga uopce trebala zanimati necija seksualna orijentacija I kakve to ima veze sa bilo cime u svakodnevnomvnom zivotu. Mene apsolutno nikada nije tako nesto zanimalo. Znam prilican broj ljudi, muskih I zenskih, koji su gayi sto onda? Koliko znam imao sam trojicu muskih i dvije zene koji su bili gay u mojem timu u posljednjih 2-3 godine. Isto sam imao i jednog od vrlo visokih direktora koji je bio gay. I sto onda? Nikada nisam nekoga pitao na razgovoru za posao koje je vjere ili koga ljubi u slobodno vrijeme. Zasto? Jer me zanima. I ne vidim kako bi to moglo utjecati na bilo sto u vezi posla, jer sam trazio najboljeg kandidata. Radim, radio sam i raditi cu s onima koji su najbolji za posao. Trenutno u mojem timu imamo ljude svih boja i oblika - crnce (africke ili s raznih karipskih otoka), Indijce, Pakistance, ljude iz nekoliko drugih zemalja Azije. Od bijelih kolegha, pored Britanaca imamo ljude porijeklom iz Grcke, Italije, Spanjolske, Njemacke, Francuske, Hrvatske ... Radimo odlicno kao (poveci) tim, postujemo jedni druge i ne gubimo vrijema na iskompleksirano kukanje toliko karakteristicno za kilave i nesposobne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije