Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FENOMEN Lipovo Brdo vjerojatno hrvatski rekorder po broju udovica

Selo udovica u općini Kapela

otv-selo-txt.jpg
import
11.01.2007.
u 17:56

Igra sudbine Lipovo je Brdo, mjesto u općini Kapela, zavila u crno, pretvorivši ga u svojevrstan fenomen. Od 38 kućanstava, koliko ih je u Lipovom Brdu, u čak 25 žive udovice. Podatak da je dvije trećine sela obavijeno ženskom tugom, što je vjerojatno neslavni hrvatski rekord, bio je pozivom za pružanje potpore članica Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski na čelu s Karmelom Caparin. Nada Mihalinec, zamjenica načelnika općine, saborsku je zastupnicu upoznala s gorkom sudbinom mještanki Lipovog Brda, koje su svoje veliko srce iskazale i za rata, hranom i noćenjem pružajući potporu braniteljima.

– Odsad ćemo se redovitije družiti i imate li bilo kakav problem, nastojat ćemo ga što brže riješiti, te ćemo se odazvati svakom pozivu u pomoć – okupljenim je udovicama poručila K. Caparin. Riječi potpore 20-ak je udovica preplavljenih emocijama dočekalo kao melem na ranu jer u njihovoj patnji i boli upravo je druženje i osjećaj da nisu zaboravljene najveća utjeha. Povezane patnjom, jedna drugoj pružaju rame za plakanje.

Osamljenu Katicu Fuček sudbina je u dvije godine otela od najmilijih, brata, muža, oca, ujaka i svekra, a najveću još potporu pružaju kćeri, koje su se nakon udaje odselile. Sama već 33 godine živi Ruža Milković. – Borim se već 33 godine hraneći krmače, prasad, koze i perad, dok mi u obrađivanju sedam jutara zemlje pomaže pastorkin sin – kaže R. Milković. Tereziju Marović pak najviše tišti stradavanje sina i gubitak muža, a kroz život se snalazi uz pomoć snahe i unuka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije