Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MENTORSTVOKAO OBLIKNETWORKINGA MEĐU ŽENAMA

Selma Čmelik: 'Žene više postižu umrežavanjem i uvažavanjem nego isključivanjem'

Privatna arhiva
17.12.2020.
u 10:21

E Jedan Zoom sastanak mentorica bio je povod da osmislim svoje online radionice upravljanja društvenim mrežama, kaže Selma Čmelik koja se nada da će kao mentorica biti na visini zadatka

“Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama”, zajednički projekt Večernjeg lista i časopisa Zaposlena, nastavlja se i ove godine, a njegovo prošlogodišnje i ovo najnovije izdanje na poseban način povezuje komunikologinja i stručnjakinja za digitalni marketing Selma Čmelik iz Zadra. Lani je ona imala svoju mentoricu, a ove je godine mentorica postala – ona.

Zašto ste lani poželjeli učiti i profesionalno se nadograđivati slušajući savjete mentorice?

Prošle godine, vidjevši objavu u medijima da se organizira mentorski program namijenjen ženama, malo je reći da sam bila oduševljena. Inicijativu da žene pomažu ženama smatram izvrsnom, a u tom sam trenutku bila u potrazi za nekim tko bi mi mogao pomoći oko mog poslovanja i faze razvoja u kojoj sam se našla. Sjećam se samo da sam poslala prijavu, ali sam u njoj više hvalila samu ideju programa nego što sam lobirala za sebe da uđem u program. Iskreno, gotovo sam bila i zaboravila na tu moju prijavu kada me voditeljica Ana Gruden nazvala i javila da sam ušla u program. U tom trenutku imala sam samo ideju da pokrenem jedan svoj novi projekt, no nisam znala što sve trebam poduzeti da bi taj projekt zaživio. Ideju je trebalo izbrusiti, a kad vratim film unatrag, jasno mi je da nisam imala jasnu sliku kakvu pomoć mogu dobiti. Danas, sedam mjeseci kasnije, imam razrađen novi projekt koji je u fazi implementacije. I slobodno mogu reći, da nije bilo mentorica i ovog programa, vrlo je upitno bih li se uopće upustila u razradu ovog složenog projekta.

Kako biste opisali to lanjsko iskustvo, što ste sve naučili?

Moje iskustvo je i više nego pozitivno. Upoznala sam divne žene i proširila mrežu svojih poznanstava, a to je danas u poslovnom svijetu jedan od ključnih preduvjeta za uspjeh. Moja mentorica Sandy Lovković kao da mi je bila suđena. Sandy je direktorica razvoja i istraživanja novih proizvoda u Jamnici i bolju osobu za sebe u tom trenutku nisam mogla ni zamisliti. Stručnjakinja je u svom poslu, ali je prije svega jednostavna, pristupačna i nadasve velikodušna osoba. Zaista sam joj zahvalna na vremenu i trudu koji mi je posvetila. Također, ne smijem zanemariti njezino nesebično dijeljenje svoje mreže kontakata koji su još dodatno pomogli u kristaliziranju moje ideje.

U čemu je zapravo tajna i vrijednost međusobnog uvažavanja, pomaganja, poticanja i podržavanja među ženama?

Nema tu tajne, nego se jednostavno radi o jednom dubokom međusobnom razumijevanju, podršci i želji da se uspije. Mi žene imamo jednu naprednu razinu empatije i ne treba previše riječi da bi se ostvarila suradnja, a to onda rezultira stvaranjem vrlo uspješnih priča. Mentorski program je to dokazao i stvarno možemo biti sretne da takav projekt živi i raste.

Sad prvi put i vi postajete mentorica. Osjećate li odgovornost ili prevladava polet što ćete svoja znanja i iskustva moći podijeliti s nekim kome će to pomoći?

Jako sam uzbuđena zbog moje nove uloge. Zaista osjećam i odgovornost i veselje. S jedne strane me jako veseli biti dijelom ovog projekta, jako me zanima kome ću biti mentorica. No velika je odgovornost da nekome tko je u sličnoj situaciji kao što sam bila ja prošle godine, ispunim očekivanja i prenesem znanje.

Pripremajući se za mentorstvo, kako ste osmislili svoj pristup?

Nadam se otvorenoj i iskrenoj komunikaciji te postavljanju realnih ciljeva u startu. Vjerujem da mogu dobro prenijeti svoja znanja iz struke budući da radim “jedan na jedan” radionice digitalnog marketinga, što je nova usluga nastala za vrijeme zatvaranja, ali i kao rezultat mentorskog programa. Upravo je jedan Zoom sastanak mentorica bio povod da osmislim svoje online radionice upravljanja društvenim mrežama koje danas vrlo uspješno provodim s mikro i malim poduzetnicima. Zato sam optimistična da ću biti na visini zadatka.

Žena je još uvijek manje na najistaknutijim pozicijama i žene su još uvijek manje plaćene za iste poslove nego muškarci. Smatrate li da prilikom mentoriranja treba osvještavati i tu nepravdu, ohrabrivati žene da ne pristaju na tu diskriminaciju?

Žene ne treba ohrabrivati, već im treba dati prilike i prostora. Žene su jako hrabre, samo što im se, nažalost, rijetko pružaju prilike i često ih se ograničava. No imam dojam da su mlađe generacije dovoljno osviještene i da se znaju dobro boriti za svoj položaj.

Događa se da žena dođe na neku vodeću poziciju te postane posve zaokupljena svojim dokazivanjem u muškom svijetu. Koliko je loše zaboraviti u taj krug uključiti još neke žene koje to zaslužuju?

Za ženu je pogubno već i to da se mora dokazivati na način da zanemaruje svoju žensku prirodu i tako se pokušava uklopiti u muški svijet. Isto tako mislim da su situacije kada žene ne uključuju druge žene u svoj poslovni krug samo znak njihovih osobnih slabosti i nesigurnosti. Daleko više žene mogu postići umrežavanjem i međusobnim uvažavanjem nego isključivanjem

>> VEČERNJI TV Josip Aladrović: Rad je obustavljen za 85.000 radnika, svi će oni dobiti potpore


Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije