Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na koljenima

Seljaci još čekaju poticaje za 2008. godinu!

'20.04.2010., Belica- Sezonska sadnja. Poljoprivredni poticaji. ILUSTRACIJA. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
08.08.2011.
u 15:28

Župan Perhoč je obećao da će se 351.000 kuna poticaja za 2008. godinu isplatiti najkasnije za mjesec dana, a 60 posto poticaja za 2009. godinu na račune seljaka stići će najkasnije do kraja kalendarske godine

Međimurski poljoprivrednici još nisu od županije dobili novčane potpore za 2008. godinu! I to u županiji u kojoj je na vlasti i HSS, zajedno sa SDP-om i HNS-om. Nemajući druge, nezadovoljni predstavnici udruga zakazali su prijam kod župana Ivana Perhoča i zatražili odgovor na pitanje kad će im napokon biti isplaćen novac. Spremni su, kažu, i na očajnički potez – dovoženje poljoprivrednih proizvoda pred zgradu županije.

– Stanje je vrlo teško jer godinu i pol dana nije isplaćeno ono što je županija obećala – kaže Igor Rešetar, predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Međimurja. Župan Perhoč sad im je obećao da će se 351.000 kuna poticaja za 2008. godinu isplatiti najkasnije za mjesec dana, a 60 posto poticaja za 2009. godinu na račune seljaka stići će najkasnije do kraja kalendarske godine. Subvencije za 2010. godinu, prema riječima župana, bit će isplaćene do kraja 2012. godine.

– Drugi problem koji nas muči jest dokumentacija potrebna za legalizaciju poljoprivrednih objekata. Zatražili smo pomoć županije u izradi projektne dokumentacije. Cilj je da se što više objekata legalizira kako bi vlasnici mogli do novca iz pretpristupnih fondova – ističe Rešetar, koji  je s predsjednikom Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira Dragutinom Taradijem i nezavisnim vijećnikom u Županijskoj skupštini dr.sc. Predragom Kočilom izvijestio o rezultatima razgovora. Ističu da neke županije pomažu u legalizaciji, pa to očekuju i od Međimurske. Zatražili su i smanjenje komunalnog doprinosa za farme. Alarmantan je i podatak da je svega nekoliko gradova i općina prijavilo štete od suše i dostavilo podatke županu koji ima ovlasti proglasiti elementarnu nepogodu.

Po novom, župan tu odluku donosi tek nakon procjena gradskih i općinskih povjerenstava, kojima je upućen apel da što hitnije prijave štete koje su u ratarskoj i stočarskoj proizvodnji ogromne. Prema nekim procjenama, proizvođači krumpira ostali bez polovice uroda. – Ako se ne proglasi elementarna nepogoda, poljoprivrednici neće dobiti nadoknadu, pa će se neki od njih prestati baviti poljoprivredom. To će imati posljedice na cjelokupno gospodarstvo Međimurske županije – upozorio je dr.sc. Kočila, koji smatra da se aktualna županijska vlast nije snašla u sektoru poljoprivrede. Predloženo je i da se izrade tipski projekti koje bi poljoprivrednici slali na natječaje, a ne da svatko sam plaća dokumentaciju agencijama.

Ključne riječi

Komentara 1

PR
Protivcenzure
15:51 08.08.2011.

to su sanaderova/jacina/hdzovska predizborna obečanja. gdje im je sada jamstvena kartica? gdje im je sanader?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije