Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uz Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Selak-Raspudić: Obiteljsko nasilje je rak rana nasilja nad ženama

Zagreb: Konferencija Odbora za ravnopravnost spolova povodom Dana borbe protiv nasilja nad ženama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
22.09.2020.
u 12:48

Evidentirana su 6.523 prekršaja nasilja u obitelji, od čega je 4.116 žrtava ženskog i 2.407 muškog spola

Obiteljsko nasilje je rak rana nasilja nad ženama - u sklopu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama kazala je na današnjoj konferenciji za medije u Saboru predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Marija Selak Raspudić (Most). Dodajući kako je potrebno raditi na prevenciji te kako se već i isticanjem tog problema djeluje preventivno, zastupnica iz kluba Mosta navela je da je, prema podacima MUP-a, u prvih osam mjeseci ove godine od 23 ubojstva osam počinjeno na štetu bliskih osoba, od čega su čak sedam žrtava bile žene. 

- Jedna je izvanbračna supruga, dvije su supruge, jedna je sestra, dvije žrtve su majke te jedna baka - kazala je Marija Selak Raspudić, a prenijela Hina. 

U nastavku je čelnica Odbora za ravnopravnost spolova izvijestila kako je evidentirano 708 kaznenih djela tjelesne ozljede, 88 teških tjelesnih ozljeda te 1.796 kaznenih djela prijetnje počinjenih na štetu bliskih osoba. Evidentirana su i 6.523 prekršaja nasilja u obitelji, od čega je 4.116 žrtava ženskog i 2.407 muškog spola. Dogodilo se i 1.005 kaznenih djela nasija u obitelji, a 849 počinjeno je na štetu osoba ženskog spola. Marija Selak Raspudić navela je pritom i podatke Ministarstva pravosuđa i uprave iz kojih se doznaje kako je, prema Kaznenom zakonu, za kazneno djelo nasilja u obitelji donesena 281 odluka od kojih su 242 pravomoćne. Osuđujućih je odluka 248, od čega je 213 pravomoćno. 

- Što se tiče teških tjelesnih ozljeda prema Kaznenom zakonu doneseno je 11 presuda, 10 osuđujućih i jedna oslobađajuća - kazala je Marija Selak Raspudić nastavljajući kako se u najvećem broju slučajeva radi o uvjetnim zatvorskim kaznama u rasponu od šest do 12 mjeseci, ocijenivši da se time pokazuje ono što je već ranije prepoznato kao problem, a to je vrlo blaga penalizacija u smislu izrečenih kazni. 

- U tom smislu Odbor planira raditi na kreiranju strožeg zakonodavnog okvira i na podizanju svijesti u društvu kroz edukaciju i prevenciju, jer njihov izostanak rezultira stanjem kakvo sada imamo - naglasila je šefica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova istodobno najavljujući da će sutra u Saboru, u sklopu slobodnih govora, predstavnici više saborskih klubova govoriti o problemu nasilja nad ženama. 

Članica istog saborskog Odbora Grozdana Perić (HDZ) kazala je pak da je u odnosu na prošlu godinu, kada je bilo ukupno 10.739 slučajeva obiteljskog nasilja, u devet mjeseci ove godine bilo njih 6.690, dok ih je u istom devetomjesečnom razdoblju prošle godine bilo 8.117, što znači lagani pad broja takvih slučajeva.

- U Hrvatskoj postoji 19 skloništa za žrtve nasilja u obitelji, od čega se 17 sufinancira iz Državnog proračuna, no u šest županija još uvijek ih nema te se radi na tome da se i u njima osigura sustav podrške - naglasila je Grozdana Perić. 

Komentara 9

ZW
zweistein
14:12 22.09.2020.

to je fizičko nasilje, a verbalno nasilje: 16 662 slučaja nasilja nad muškarcima i 14 nad ženama

AN
antiekstremist
13:39 22.09.2020.

Kad Nino stavi suprugu na listu, Škoro sestru i sl. to je nasilje nad hrvatskim biračima.

VI
vidum
13:32 22.09.2020.

Nekome odgovara ovakvo stanje. Izjednačite prava muškaraca u obitelji sa pravima žena, i više neće biti nikakve potrebe za nasiljem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije