Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVICA SOVIĆ

Seizmolog objasnio zašto dolazi do pojavljivanja rupa nakon potresa

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
1/4
04.01.2021.
u 10:11

Potres magnitude od 5,5 na zagrebačkom području bio je prilično jak potres, ali možemo očekivati i jači, kaže seizmolog Sović

Seizmolog Ivica Sović kaže kako moramo naučiti živjeti s potresima jer se nalazimo na seizmički aktivnom području.

U Dnevniku HRT-a sinoć je rekao kako geolozi pokušavaju izračunati maksimalnu magnitudu potresa koji se može dogoditi. Za zagrebačko područje predviđena je magnituda od 6,5 prema Richteru, ali to ne znači da će se i dogoditi.

– Potres magnitude od 5,5 na zagrebačkom području bio je prilično jak potres, ali možemo očekivati i jači. Zato se moramo i pripremiti. Ne možemo reći kada će to biti, ali možemo očekivati potres do magnitude 6. To znači da bi bio bar još 10-ak puta jači od onoga koji je bio u ožujku – rekao je.

Objasnio je i kako potres na jednom području ne može proizvesti potres na drugom.

– Može samo okinuti rasjed koji je već u stanju da bi sam okinuo. Dakle rasjed je već u takvom stanju da mu je dovoljan mali poticaj da potres krene – rekao je i dodao kako potres u Zagrebu vjerojatno nije reakcija na potres u Petrinji.

Pojasnio je i zašto se pojavljuju rupe u Sisačko-moslavačkoj županiju te je rekao kako uz rijeku Kupu i Savu ima jako nakvašenog tla, a kada se dogodi potres, onda dolazi do kompaktiranja pijeska, odnosno propadanja zemlje.

– Ono što je bilo čvrsto tlo, mokri pijesak, sada postaje tekućina. Ta tekućina može se ponašati i tako da izbije na površinu. Takav slučaj bio je u selu Brest. Tamo je pukla zemlja i izbacio se pijesak na površinu, pa je to izazvalo pucanje nekih kuća koje su sada neuporabljive – rekao je seizmolog Sović.

VIDEO Pogledajte filmski prizor iz epicentra današnjeg potresa: Zemlja se doslovno otvorila

Ključne riječi

Komentara 10

ED
edgar2
10:59 04.01.2021.

Nije dobro kada nas stručnjaci čak, vjerojatno i nesvjesno uvjeravaju da se može dogoditi i jači potres...To još više plaši ljude koji su ionako nemoćni u takvoj situaciji...Puno bi korisnije bilo mjerodavnima pokazati da nešto učine da bude više protupotresne gradnje, da osnuju fondove iz kojih bismo mogli financirati ove enormne štete, da organiziraju i pojačaju službe koje će na vrijeme reagirati da ljudima ne pucaju živci itd... To bi imalo puno veći efekt da ljudi zadobiju više sigurnosti!

Avatar zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
11:45 04.01.2021.

USA,Rusija i Kina isprobavaju svoja mocna oruzija na nama.

Avatar BrankoPospanko
BrankoPospanko
13:56 04.01.2021.

Pita Mujo Budinu zenu ocel biti potresa veceras. Kazee ova Ako Bude bude onda ne bude, ako Bude ne bude onda bude...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije