Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o državnoj imovini

'Šefu ureda dajete ovlasti kao da je Chuck Norris'

vuksic
Patrik Macek/PIXSELL
10.07.2013.
u 11:45

Reforma upravljanja državnom imovinom potpuno je promašena i bez rezultata, suglasna je oporba

'Reforma sustava upravljanja državnom imovinom potpuno je promašena, neće donijeti nikakve rezultate ni riješiti goruće probleme, a stvorit će i okvir za korupciju.' Nemilice su oporbeni zastupnici zasipali potpredsjednika Vlade Branka Grčića kritikama na Zakon o upravljanju državnom imovinom.

Zakon predviđa ukidanje dosadašnje Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) te njenim cijepanjem na dva dijela. Jedan sadrži postavljanje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) središnjim tijelom koje će voditi brigu o 55 tvrtki od strateškog državnog značaja, a drugi je osnivanje Centra za restrukturiranje i prodaju koji će upravljati i voditi brigu o tvrtkama koje idu u prodaju, njih 500. Radom DUUDI-ja i Centra koordinirat će posebno Vladino povjerenstvo.

– Sad ukidate AUDIO jer on ne vuče poteze, kao da nemate nikakvog utjecaja na to posljednjih godinu i pol. U upravnom vijeću sjedi potpredsjednik Vlade i četiri ministra, time ste rekli da oni ne rade dobro svoj posao. Pa i vi ste bili predsjednik Upravnog vijeća sedam dana – prozvao je Grčića HDZ-ov Goran Marić. Smatra da se problemi u upravljanju državnom imovinom ne mogu riješiti osnivanjem novih agencija, i to dvije umjesto jedne postojeće. A činjenicu da bi ravnatelj jedne agencije trebao ujedno biti i predsjednikom upravnog vijeća druge agencije Marić je nazvao protuprirodnom.

– DUUDI je samo novo ime za Hrvatski fond za privatizaciju, a zakon je i moguće žarište korupcije – rekao je laburist Branko Vukšić, na što mu je Grčić odgovorio da su transparentnost i otvorenost obilježja ove Vlade. Vlada se prema državnoj imovini kao prema prćiji, ili djedovini, nastavio je Vukšić, i zato su premijer Zoran Milanović i Grčić odlučili upravljanje povjeriti jednoj osobi, predstojniku DUUDI-ja, koji bi morao biti moćan poput Chucka Norrisa.

– Kada je toliko moći koncentrirano u rukama samo jednog čovjeka, pa makar za predstojnika tog DUUDI-a angažirali Chuck Norrisa, stvara se prostor za razne manipulacije i korupciju. Sve najvažnije odluke u upravljanju i raspolaganju državnom imovinom te o vođenju registra državne imovine donosit će jedan čovjek – rekao je Vukšić. Upozorio je i da će država teško naći menadžera koji će doći raditi za malu plaću.

– Recimo, koji će to Todorićev ili Tedeschijev menadžer ured hrvatskih tajkuna zamijeniti Uredom DUUDI-ja? Hoće li to raditi za desetak tisuća kuna plaće? Ako hoće, tada će imati neki drugi interes kao što ga je imao, sugeriraju nam to događaji pri kraju mandata i nakon odlaska iz HNB-a, i bivši guverner HNB-a – rekao je Vukšić i dodao da velike gazde nagrađuju svoje službenike velikim novcem ma gdje god se trenutačno nalazili i na kojem god poslu vjerno služili.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije