Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'REALNO POVEĆANJE'

Šef zagrebačke Plinare: Kućanstvima bi računi za plin mogli porasti i do 70 posto

Zagreb: Pla?anje ra?una putem e-ra?una Zagreba?kog Holdinga
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/2
30.01.2022.
u 22:31

Trenutačno traju pregovori između resornog ministarstva te predstavnika vlasnika oko nalaženja najboljeg rješenja, kazao je

Šef gradske plinare Zagreb Jeronim Tomas za RTL je najavio kako bi građani mogli očekivati rast plina čak i do 70 posto. 

– To je realno povećanje. Cijena plina raste znatno više. Ja se nadam da to neće potrajati, ali vidjet ćemo što će se događati. Nitko to nije mogao očekivati, to je nešto što će se definitivno mijenjati u budućnosti – kazao je. 

Objasnio je i zašto je došlo do tolikih razlika u cijeni, kao i pitanje je li se to moglo prevenirati. 

– Prije svega, to su geopolitički razlozi, a isto tako zbog COVID krize došlo je do povećanja potražnje za energentima i samim tim do povećanja cijene – kazao je. 

– U trenutku ugovaranja cijena od nabave, trebalo bi ih zaključiti i na strani prodaje, a to nije napravljeno, tako da smo imali situaciju gdje smo s kupcima imali zaključane količine, a s druge strane imali smo varijabilne cijene koje nisu bile zaključane i čekao se trenutak da se zaključaju, ali taj trenutak nikad nije došao – dodaje. 

Smatra kako bi za to trebala odgovarati bivša Uprava. 

– Najbolja ilustracija za to jest činjenica da je u prosincu 2021. cijena plina bila desetak puta veća nego što je bila, recimo, godinu prije, tako da je to ogromna razlika i ogromni skok cijena – kazao je. 

Trenutačno traju pregovori između resornog ministarstva te predstavnika vlasnika oko nalaženja najboljeg rješenja. 

– Zaprimili smo između 6 i 7 posto prigovora u odnosu na ukupan broj poslanih računa sektoru poduzetništva. Dio računa je u cijelosti podmiren, a za dio računa još nisu dospijeća pa ne znamo hoće li biti plaćeno i u kojoj mjeri – kazao je. 

>> VIDEO I cijene kave lete u nebo: Pripremite se na poskupljenja omiljenog napitka do travnja

Ključne riječi

Komentara 32

DU
Deleted user
08:34 31.01.2022.

Tako je, za skupi plin u Zagrebu je kriv Tomašević a za skupi plin u ostatku Hrvatske krivo je tržište. Ja se pitam zašto je naš najveći uvoznik plina PPD godine 2017 potpisao ugovor sa Gazpromom na 10 godina za isporuku plina po istim cijenama, znači netko će imati enromnu dobit, tako su i Petrokemiju kupili, a izgleda da će preko plina kupiti i još neka poduzeća. Hvala HDZ-u na PPD-u!

PV
prcko.vitamincic
09:21 31.01.2022.

Narode, pazite dobro ovu rečenicu:"zbog COVID krize došlo je do povećanja potražnje za energentima". Pročitajte ju nekoliko puta... razuman čovjek odmah pomisli: kakve veze ima virus sa povećanjem cijena, kada svi znanstvenici kažu da je virus i ranije postojao i da će biti uvijek među nama. Dakle, narode, gule nas kao ovce, a mi šutimo i trpimo. Povećanje cijene od 70% je njima realno. Narode, znate da smo mi imali svoj INA nafta-plin, znate li narode da smo mogli imati svi besplatan plin, ali onda se pojavio Sanader, a vi sada razmislite u kojoj je stranci bio taj Sanader, i na kojoj funkciji je bio, da li je bio pomoćna čistačica ili možda neko odgovornije mjesto imao u toj stranci. E moj narode. Pogledajte Kanađane, svi na ulice svi u proteste, pa ili mi ili oni.

SU
suco
23:12 30.01.2022.

Sve za Ukrajinu i Američke interese.Ako treba "dajem" svojih dvije tisuće kuna mirovine. E moj narode, blesavi Evropljani.I neznaju što im se događa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije