Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO DOBIVAMO ULASKOM U SCHENGEN

'I Amerikanci su se iznenadili razinom tehnologije koju imamo na granici'

HRT
01.12.2021.
u 00:04

- Mi danas imamo izuzetno dobro tehnički opremljenu graničnu policiju, preko 200 milijuna eura je uloženo u fiksne i mobilne sustave, radare koji pokrivaju plavu granicu, i imamo tehnologiju koje mnoge europske zemlje nemaju - kaže pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik uprave za granicu Zoran Ničeno

Ulazak Hrvatske u schengenski prostor tema je o kojoj se raspravljalo u večerašnjoj emisiji Otvoreno.

Zastupnik u Europskom parlamentu iz redova HDZ-a Karlo Ressler kazao je kako u Bruxellesu, ali i državama članicama, nema nikakve dvojbe u vezi migracija.

- Postoji svijest da je moguće zaštititi vanjsku granicu EU-a, tome je svjedočila Grčka na granici s Turskom, ali i Hrvatska. S modernizacijom policije, ulaganjem preko 200 milijuna eura u povećanje tehničkih spremnosti osigurali smo ono o čemu je govorio i francuski predsjednik Macron, a to je da smo sposobni štititi hrvatsku i europsku granicu. Još ne uživamo sve prednosti članstva u Schengenu, pa se to mora promijeniti. Na tome inzistiramo u EP i to će se pokušati ostvariti. Za Hrvatsku je ovo pitanje od velikog strateškog značenja, to je jedno od ključnih pitanja mandata i nas u EP-u, i na tome ćemo inzistirati. Parlament treba dati suglasnost u konzultacijama, a dosad je potvrdio spremnost Hrvatske da postane dio šengenskog prostora i pozdravio uspostavu neovisnog mehanizma nadzora granice, rekao je Ressler.

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik uprave za granicu Zoran Ničeno kaže kako je za Hrvatsku iznimno važno da postane dio schengenskog prostora.

- Dio koji se odnosi na evaluacijski proces koji smo mi prošli, moram reći da je Hrvatska jedina europska članica koja je išla po ovom sadašnjem evaluacijskom mehanizmu, to je praktički devet različitih poglavlja, devet različitih komponenti, od kojih je jedna - upravljanje vanjskom granicom i koja je trajala najduže jer Hrvatska u tom segmentu nije bila adekvatno opremljena, a i broj graničnih policajaca nije bio dovoljan. Mi danas imamo izuzetno dobro tehnički opremljenu graničnu policiju, preko 200 milijuna eura je uloženo u fiksne i mobilne sustave, radare koji pokrivaju plavu granicu, i imamo tehnologiju koje mnoge europske zemlje nemaju - rekao je Ninčeno pa dodao da su tijekom nedavnih evaluacija za ukidanje viza i Amerikanci bili iznenađeni razinom tehnologije koju hrvatska ima i na plavoj i na zelenoj granici.

- Imamo preko 6500 graničnih policajaca i tehnički smo apsolutno spremni za preuzimanje schengenske granice, istaknuo je Ničeno.

Napomenuo je da nije u pitanju samo zaštita granica od ilegalnih migracija već i od krijumčara. Osvrnuo se i na trenutačnu situaciju na našim granicama.

- Ove godine je pad za oko 39% jer je ruta potpuno okrenuta kroz Srbiju prema Rumunjskoj i Mađarskoj i ulaskom u Austriju preko granice s Mađarskom, veliki je pad i ulaska u Bosnu i Hercegovinu, a i iza nas je pad od oko 40% ulazaka nelegalnih migranata u Sloveniju. Dakle, mi imamo jednu bolju situaciju, mi to pripisujemo jednim dijelom i mjerama koje radimo na granici, međutim rute su vrlo fleksibilne i pitanje je hoće li se to na proljeće možda ponovno vratiti tu, navodi Ničeno.

Ressler ističe da nelegalne migracije nisu samo problem vanjskih članica već se tiču čitave Unije.

- U tom se smislu i predlaže reforma schengenskog prostora, ne samo borbe protiv nelegalnih migracija, već i zbog borbe protiv organiziranog kriminala i terorizma. Jako je bitno da Hrvatska što prije postane članica schengenskog prostora, kaže Ressler.

 

Ključne riječi

Komentara 12

LE
Lezerni
00:42 01.12.2021.

Treba uci u Schengen, ali je Schengen izmedju svojih clanica vec 2 god. suspendiran zbog migracija i covida, pa u ovom trenutku to bas i nije neka korist, ali treba uci unutra, valjda ovo ludilo sa migracijama i ova prijevara sa covidom nece dozivotno trajati.

MU
multikultivator
01:09 01.12.2021.

U BiH je u 3 godine uslo 88000 ilegalnih migranata, sad ih ima oko 6000, neznam sto ovaj gore prica kad je kroz Hr u 3 godine proslo skoro 80000 pitaj boga tko zna koga. SVI koji su usli u BiH uspiju neopazeno proci kroz Hr, neki iz prve a neki iz 21-e ali svi produ, dakle granice nema ustvari.

KR
Krotila
04:49 01.12.2021.

Povečati plače graničnim policajcima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije