Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stanovi na dražbi

Šef šibenskog SDP-a: Radnicima TLM-a učinjena je nepravda

Završe li obitelji na cesti, bit će to za Šibenik veliki socijalni problem
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/3
05.09.2017.
u 22:15

Obavljene su već dvije dražbe spornih stanova, a 20. rujna je treća na kojoj će se stanovi prodavati u pola cijene, kaže stečajni upravitelj M. Ljubičić

Stanovi u vlasništvu Tvornice lakih metala d.d. Šibenik (TLM) koje su na korištenje a potom i u najam dobili bivši radnici tog društva i koji su odlaskom tvrtke u stečaj postali dio stečajne mase, 20. rujna idu na javnu dražbu i može ih kupiti bilo tko ponudi li višu cijenu. Riječ je o ukupno 35 stanova plus još osam koje su koristili zaštićeni stanari, odnosno o isto toliko obitelji čija je sudbina poprilično neizvjesna.

Grad: Ne možemo pomoći

Naime, te stanove, od kojih su mnogi na vrlo atraktivnim lokacijama blizu mora, po vrlo će povoljnim cijenama za otprilike 10 do 40 tisuća eura moći kupiti bilo tko tko se na natječaj prijavi i ponudi više.

Potvrdio nam je to stečajni upravitelj TLM-a Milan Ljubičić koji je otkrio i da su već obavljene dvije dražbe spornih stanova. Prva u lipnju kada su se stanovi prodavali po punoj cijeni koju je odredio sud, potom u srpnju po 25 posto nižoj cijeni. Treća dražba vjerojatno je i prijelomna jer na nju stanovi idu po upola manjoj cijeni i može se očekivati veliki interes za njima.

Zamjenik gradonačelnika Šibenika Danijel Mileta kazao nam je da Grad ne može učiniti gotovo ništa po pitanju spornih stanova jer za to i nema mehanizme.

– Već uoči prve dražbe Grad je stečajnom upravitelju i sucu poslao prijedlog da se stanovi izuzmu iz stečajne mase – kaže Mileta.

Šef šibenskog SDP-a Franko Vidović glavnim krivcem za nastalu situaciju smatra državu, odnosno Fond za privatizaciju koji 2007. godine nije izdvojio te stanove iz kapitala TLM-a.

– Tim je ljudima napravljena duboka nepravda. Moglo se tada drukčije odlučiti. Govorimo o sudbinama četrdesetak obitelji – kaže Vidović.

Život u neizvjesnosti

Voditelj županijskog ureda Hrvatske udruge radničkih sindikata u Šibeniku Zdravko Burazer kaže da problem stanova nije sindikalno pitanje. To pitanje neki prijašnji čelnici grada Šibenika htjeli su riješiti, prije svega u vrijeme privatizacije 2007. godine, no nikada rješenje poput otkupa nije ponuđeno, pa su stanari cijelo vrijeme u njima živjeli u neizvjesnosti.

S obzirom na to da su radnici stanove dobili nakon 90-ih godina, upitna je bila i mogućnost otkupa, jer tzv. stanarskih prava od tada nema. Nakon niza neuspjelih privatizacija TLM-a započetih prije deset godina, prije godinu i pol u tu je šibensku kompaniju ušao slovenski Impol, nakon proglašenja stečaja. I on zasad nije vlasnik, nego tvrtku ima u najmu, a potkraj listopada, nakon što Fina raspiše zadnji krug natječaja za prodaju po jednoj kuni, očekuje se da će je Slovenci i kupiti. Oni su ionako već ulaskom u TLM otkupili dugovanja Jadranske banke. Pokrenuli su i proizvodnju te vratili na posao najveći dio radnika TLM-a. Problema imaju oni, a navodno ih je oko 100, koji ne rade, a isplaćeno im je samo oko 10 posto potraživanja.

Komentara 8

Avatar nekakav
nekakav
07:43 06.09.2017.

pitanje za ove sdpovce, zašto bi fond izuzeo ove stanove iz tlm-a, 2007.-e? to je vrijedna imovina firme, i samim time kapital koji se može unovčiti. a ovi radnici, njima je obećavano tolek godine. a gledajte, od obećanja se ne živi. oni su znali da žive u tuđim stanovima, firma im ih nije htjela prodati, i tu priča završava. oni su u tuđim stanovima. a ja ne vjerujem da nemaju baš nikakve druge imovine, pa da ne mogu skrpati 20-ak tisuća eura za stan. imaju djecu, koja im mogu i trebaju u tome pomoći, jer će naslijediti te stanove i prodati ih po 50 tisuća eura svaki. nama prodavati priču, plač, ne zanima nas. takvi smo, imamo mi svojih briga, mi ne stanujemo u stanovima koje mjesečno plaćamo 400 kuna najamnine... i da ,svi su stari, i bolesni, sa malim penzijama. ljudi u njihovim godinama imaju isto takve male penzije, al su si kroz radni vijek izgradili kuću ili kupili stanove. kako opako zvuči činjenica da su u tlm-u imali plaću dvaput veću od prosjeka. pa što su radili s tim novcem, baš sve su potrošili na iće i piće? ima jedna bajka, basna, o mravu i cvrčku... sjeća li je se itko više?

RI
rimac444
22:23 05.09.2017.

Zašto već ranije nisu privatizirni ti stanovi ? Na žalost previše je ostalo repova i nepravdi zločinačke partije.

RI
rimac444
22:23 05.09.2017.

Zašto već ranije nisu privatizirni ti stanovi ? Na žalost previše je ostalo repova i nepravdi zločinačke partije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije