Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEjRUT GORI

Šef obavještajaca ubijen jer je kršćane štitio od Al-Qa’ide

maskirani razbojnik, libanon, terorist
AFP/Pixsell
22.10.2012.
u 20:00

Oporba optužuje: Atentat je djelo Bashara Assada, a izveo ga je Hezbollah te njegov saveznik, kršćanin Michael Aoun

Nakon što su snage sigurnosti i vojska tijekom pokopa šefa obavještajne službe Wisana Al-Hassana, spriječile prosvjednicima ulazak u palaču vlade, svoj su gnjev prosvjednici iskalili na prolaznicima. U trenu su ulice Bejruta postale prepune maskiranih i naoružanih pripadnika vojnog krila sunitske organizacije Budućnost koji su palili gume i kontejnere, pucali na vozila...

Vojska je nemoćna

Napravili su i punktove na kojima su legitimirali prolaznike i svakoga tko nije sunit – pretukli. Njihovi postupci doveli su do oružanih sukoba između pripadnika sunitskog vojnog krila Budućnost, među kojima, prema tvrdnji libanonske vojske, ima i Palestinaca i pripadnika Slobodne sirijske vojske koji su se sukobili s pripadnicima šijitskog pokreta Amal.

Libanonska vojska pokušava učiniti tampon-zonu između dviju sukobljenih strana, ali bez uspjeha. Sukobi u kojima se koristi sve raspoloživo oružje vode se na crti razgraničenja između sunita i šijita u mjestima Tarik Al-Jadida (Nova cesta), Kaskas i Barbir, gdje se nalaze uporišta sunita. Ubrzo su se borbe proširile i na grad Tripoli, udaljen 100 kilometara od glavnog grada Beiruta, u kojem su se sukobili alaviti i suniti.

Iako oporba smatra kako je libanonska vlada koju predvodi Hezbollah odgovorna za smrt šefa libanonske obavještajne službe i traži ostavku premijera Najiba Mikatija, državna tajnica SAD-a Hillary Clinton i predsjednik Francuske te šef britanske vlade, Hollande i Cameron, u telefonskom razgovoru odgovorili su premijera Najiba Mikatija od ostavke jer bi se tim činom destabilizirao Libanon, što bi dovelo do građanskog rata. Libanonska politička scena podijeljena je od atentata na libanonskog premijera Rafika Haririja u veljači 2005.

Naime, oporba predvođena sinom ubijenog premijera Saadom i predsjednikom Falange Aminom Gamai te predsjednikom kršćanske stranke Isamirom Jajom, optužuju sirijski režim za atentat na libanonskog premijera te su nakon masovnih prosvjeda prisili sirijske snage da napuste Libanon. Hezbollah i njegov saveznik, kršćanin Michael Aoun, stali su uz sirijski režim. Zbog sukoba u Siriji te zahvaljujući vođi Druza Walidu Jumblatu, pala je vlada Saada Haririja, sina ubijenog premijera koja je dala podršku pobunjenicima, Hezbollah je formirao vladu i postavio sunita Najiba Mikatija za premijera, što je još više produbilo podjelu na libanonskoj političkoj sceni.

Otkrio špijunske mreže

Iako je ubijen šef obavještajne službe Wisan Al-Hassan bio muslimanski sunit te blizak smijenjenom premijeru Saadu Haririju, zbog njegove sposobnosti ostavljen je na toj funkciji. Naime, Al-Hassan, otkada je 2005. postavljen na tu funkciju, otkrio je nekoliko špijunskih mreža koje su radile za Izrael te je spriječio na desetke planiranih napada Al-Qa’ide na kršćane u Libanonu.

>>Šefa libanonske obavještajne službe odali najbliži kolege

Ključne riječi

Komentara 109

UK
UKUSA
21:00 22.10.2012.

22.10.2012. u 20:13h Tbilisi je napisao/la: Buduci da su ti tvoji "iluminati" corak u prazno a mogao si imenovati i van zemaljce...

Avatar Mangrov
Mangrov
21:00 22.10.2012.

Teško je ovdje išta razumjeti sem da su suniti u sukobu sa svima i to ne samo u Libanonu.Koliko vidim tako je učitavom svijetu,gdje su sukobi i ubojstva tu su i sunitski muslimani. Očigledno neka "miroljubiva" religija.

OB
-obrisani-
20:13 22.10.2012.

hamas stitikrscane suniti protiv hamasa,bla bla jedino tko se raduje su illuminati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije