Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO ĆE REĆI U BIH?

Šef izaslanstva EU: Ukrajina i uz agresiju provodi reforme, BiH slabo napreduje

Screenshot BHRT
21.06.2022.
u 12:39

"Dobili smo više pisama od Slovenije, Hrvatske koje žele da se pomogne BiH, to je i moj posao da zagovaram BiH. Kandidatski status bi bio signal stanovništvu, ne nagrada političarima", rekao je Sattler.

Voditelj Izaslanstva EU u BiH Johann Sattler u utorak je kritizirao vlasti u toj zemlji zbog slabog napretka prema Europskoj uniji navodeći kako istodobno Ukrajina unatoč agresiji uspijeva provoditi reforme.

Europska komisija predložila je da se Ukrajini, koja se suočava s ruskom agresijom dodijeli status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, o čemu će se ovoga tjedna odlučivati na Vijeću Europske unije, što javnost u BiH i na zapadnome Balkanu smatra nepravednim. 

"Ukrajina počinje ispunjavati uvjete. Oni su u ratnom stanju ispunili set antikorupcijskih zakona. BiH je aplicirala za članstvo prije sedam godina, postavljeni su uvjeti, a učinjeno je malo, Bosna i Hercegovina je članica europske obitelji i postat će članica Europske unije", rekao je Sattler u utorak u Banja Luci. 

Pozitivnim je ocijenio Mostarski sporazum o održavanju izbora u tome gradu, donošenje Strategije za rad na predmetima ratnih zločina, no taj je napredak ocijenio nedovoljnim za EU.

Pa ipak, po njegovim riječima, ovotjedni sastanka Vijeća EU moglo bi biti prigoda i za BiH zbog geopolitičkih promjena i ruske agresije na Ukrajinu. Slovenija je predložila da se BiH i zemljama zapadnog Balkana dodijeli isti status kandidata, a cijeli državni vrh u Zagrebu duže vremena zagovara bosanskohercegovačko približavanje Uniji.

"Dobili smo više pisama od Slovenije, Hrvatske koje žele da se pomogne BiH, to je i moj posao da zagovaram BiH. Kandidatski status bi bio signal stanovništvu, ne nagrada političarima", rekao je Sattler. 

Ključne riječi

Komentara 10

DU
Deleted user
13:29 21.06.2022.

Toliko o ravnopravnosti i kriterijima EU.Kad su u pitanju interesi ravnopravnijih članica onda se za sve nađe opravdanje i korupcija te odnosi u društvu nisu problematićni ali kad se fokusiramo na Balkan onda su za iste probleme ocjene sasvim drugačije.Licemjerje i nedosljednost.

PE
Pendrek57
18:13 21.06.2022.

Pa kaj bu Bosna delala u EU. Nikad oni nemogu ispuniti kriterije, kao i ostale zemlje takozvanog zapadnog Balkana. Dajte prestanite sanjati.

Avatar nekakav
nekakav
13:27 21.06.2022.

koje to reforme ukrajina provodi?! jeste vi normalni, zemlja u kojoj su zabranjene gotovo sve političke stranke, osim vladajuće, ona nešto donosi, radi?! zemlja u kojoj se zabranjuje jezik i pismo jednog od najbrojnijih naroda? zemlja koja je rh prevarila za 30 mil eura na obnovi migova. set antikorupcijskih zakona? što, propisali kazne za prevare? to su imali i do sada. kao i svaka zemlja. ovo je krajnje uvredljivo za sve zemlje koje čekaju u redu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije