Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dr. Ante Ćorušić

Šef HDZ-ova Odbora za zdravstvo: Bez bolnica Slavonija, Lika, Banovina, Zagora

Ante Ćorušić
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
19.03.2014.
u 14:15

Dobra je snimka bolničke mreže, a sve je ostalo u master planu loše

S dr. Antom Ćorušićem, ginekologom i predsjednikom HDZ-ova Odbora za zdravstvo, razgovarali smo nakon što je ministar Ostojić predstavio Nacionalni plan razvoja bolnica u Hrvatskoj. Master plan Ćorušić je nazvao još jednim nepotrebnim avanturizmom i diletantizmom Vlade.

Neprovediv plan

Što mislite o predstavljenoj zdravstvenoj strategiji?

Predloženi master plan bolnica nije prihvatljiv zato što je napisan nestručno i neadekvatno našoj aktualnoj situaciji. Pritom mislim na sve veći broj nezaposlenih, stalni pad BDP-a i 800 milijuna kuna uzetih zdravstvenom sustavu u okviru novog rebalansa državnog proračuna. Jednostavno, taj je plan neprovediv. To je još jedan nepotreban avanturizam i diletantizam aktualne državne administracije.

Kako komentirate podjelu na četiri regije?

Podjela na četiri “bolničke“ regije neprirodna je. Temeljne jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj još su županije. Ne želim vjerovati da su “bolničke“ regije u Hrvatskoj rađene na temelju božićne čestitke patrijarha Irineja pravoslavnim vjernicima u Hrvatskoj. Sudeći po konzultantima koji su pisali master plan bolnica, čini mi se da je sve moguće.

Zašto se pozivate baš na patrijarha Irineja?

Zato jer je on čestitao pravoslavni Božić vjernicima iz Hrvatske, Slavonije, Like, Korduna i Banije i Dalmacije. Baš kako su podijeljene i bolničke regije.

Što je dobro u master planu?

Dobra je snimka postojeće situacije hrvatskog bolničkog sustava, a sva su predložena rješenja loša. Ovakve “revolucionarne” mjere uništavaju sustav javnog zdravstva i smanjuju obujam i dostupnost zdravstvene zaštite. Posebno će biti pogođeni stanovnici područja od posebne državne skrbi. Dakle, stanovnicima Like, Dalmatinske zagore, istočne i zapadne Slavonije te Banovine ukidaju se bolnice.

Mi ćemo specijalizirati

Hoće li HDZ kad se vrati na vlast mijenjati zdravstvenu strategiju ili će nastaviti putem koji je trasirao ministar Ostojić?

Točno je da HDZ ima pripremljen program razvoja zdravstvene zaštite u Hrvatskoj. Taj plan uključuje redizajn bolničke mreže, ali ne znači da će bolnice izgubiti status pravnog subjekta. Dio ćemo bolnica specijalizirati i kroz model liječnika samostalnih djelatnika te od tih bolnica napraviti vrhunske ortopedske, rehabilitacijske, pa i kardiološke centre izvrsnosti. Dio bolničkih postelja prebacit ćemo u integralan sustav palijativne skrbi na razini cijele Hrvatske. Recimo, pakračka bolnica mogla bi biti ortopedski centar za cijelu Hrvatsku, a u Kninu bolnica za palijativnu skrb za Dalmaciju.

Komentara 4

HR
hrxxx111
15:33 19.03.2014.

zasto se clan zlocinacke stranke reklamira u novinama ?

MA
madmax17
15:09 19.03.2014.

Hoće li HDZ kad se vrati na vlast Znate nešto što mi ne znamo? Pametnjakovići..

Avatar gladnijura
gladnijura
15:49 19.03.2014.

Kak su sad svi pametni. Kad su vladali, gdje im je bila ta pamet?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije